tajna dobrog ukusa
OVO JE ORIGINALAN RECEPT ZA SUTLIJAŠ, TURCI GA SAMO OVAKO SPREMAJU: Morate da URADITE 1 STVAR kada skuvate pirinač
Mlečne poslastice su neizostavni deo turske kuhinje
Srpska kuhinja je raznolika, pored tradicionalnih jela koje imamo, prisvojili smo i neka sa raznih strana sveta. Turski sutlijaš jeste jedan od tih jela.
Mlečne poslastice su neizostavni deo turske kuhinje. Pored toga što se lako pripremaju, ove vrste poslastica su hranljive i lagane za varenje, pa se zbog toga puno preferiraju u turskoj kuhinji. Mlečne poslastice se uglavnom koriste i nakon obilnijih večera.
U programu Turska kuhinja Trt.net.tr sa vama priprema ¨Zapečeni sutlijaš¨ ili "fırın sütlaç", tradicionalni desert u Turskoj. Pravi se na sličan način kao i na Balkanu, ali se obavezno zapeče u rerni u malim zemljanim posudama, koje ovom desertu daju posebnu čar.
Sjajna sinteza pirinča, šećera i mleka podseća na puding, koji se pravi širom sveta, ali se način pripreme i sjedinjavanja ovih namirnica razlikuje od pudinga. Portal Trt.net.tr je podelio recept za zapečeni sutlijaš.
Za pripremu zapečenog sutlijaša potrebno je:
½ čaše pirinča
1 ½ čaše vode
5 čaša mleka
3 kašike pirinačnog brašna
Jena kašika skroba
Jedan vanilin šećer
1+1/3 čaše šećera
Priprema:
Pirinač dobro oprati i staviti u duboku šerpu. Posuti 1,5 čašu vode i kuvati dok pirinač ne omekša. U posebnu posudicu mešati pirinačno brašno, skrob i vanilin šećer i u nju lagano dodavati mleko.
Mešati dok se ne dobije kompaktna smesa. Smesu mešati dok ne proključa. Nakon ključanja dodati skuvani pirinač i nastaviti sa mešanjem. Skuvan sutlijaš podeliti u vatrostalne ili zemljane posudice i poredati u dublju tepsiju.
U tepsiju doliti vode, da dođe do polovine posudica, i staviti u prethodno zagrejanu rernu na 200°C. Peći dok se lepo ne zapeče odozgo, oko 15-20 minuta. Izvaditi sutlijaš iz rerne i odložiti da se ohladi. Prijatno!
Majke i snajke:
(Espreso/Tr.net.tr)