RAPSODIJA UKUSA
SVA DECA VOLE DA JE JEDU NA ROĐENDANIMA: Odmah zapišite recept za GRČKU TORTU, skroz se topi u ustima
Najbolji recept za Grčku tortu od kog ćete se raspametiti
Ova torta se gugla sve u šesnaest, sve domaćice žele da je naprave, a pun je pogodak za dečije rođendane jer ne postoji dete koje ovu tortu ne voli.
Jednostavna je za pravljenje, izvrsnog je ukusa, a savršeno je mekana i topi se u ustima. Pomalo podseća natortu moskva šnit, ali je dosta jeftinija, i umesto voća u nju stavljamo keks.
Evo kako se pravi originalna Grčka torta:
Sastojci:
- 14 jaja
- 14 kasika mlevenih oraha (oko 300 g.)
- 14 kasika mlevenog plazma keksa (oko 300 g.)
- 4 kasike mleka
- 28+15 kasika secera
- 4 kasike brasna
- 1l mleka
- 500 grama margarina ili putera
- 200 grama secera u prahu
- 200 grama seckanih oraha
- 100 grama seckane mlecne cokolade
- 200 grama izlomljenog petit keksa
- 1/2 l slatke pavlake ili 3 slaga
Priprema:
- Napraviti dve kore ovako:7 belanaca umutiti sa 14 kasika secera, dodati 7 kasika mlevenih oraha, 7 kasika mlevene plazme i 2 kasike mleka.Peci oko 20-25 minuta na 180 stepeni
- Od litre mleka uzeti 1 dcl, ostatak staviti da se kuva
- 14 zumanaca umutiti metlicom sa 15 kasika secera, dodati 4 kasike brasna
- Kad provre mleko dodati sjedinjenu masu i skuvati krem, dobro ohladiti
- Umutiti margarin sa secerom u prahu i dodati ohladjenoj masi
- Treba da dobijete puno glatke i retke kreme
- Dodati kremi:seckane orase, seckanu cokoladu i izlomljen keks
- Sve dobro sjediniti
- Filovati tortu:kora, pola kreme, kora, pola kreme, slatka pavlaka
Posluživanje:
Ako stavljate slag nemojte zaboraviti povećati mleko koje nije u tom slučaju navedeno u dovoljnim kolicinama u sastojcima Ova torta se može filovati i na drugi način:kora,ceo krem,kora.
Odlične recepte i sjajnu atmosferu u emisiji Majke i snajke danas obećava porodica Dimitrijević:
(Espreso/ Coolinarka)