paŽnja
OVO JE NAJOPASNIJI KROMPIR NA PIJACI: Može biti OPASAN po zdravlje, ZAPAMTITE OVAJ DETALJ
"Proklijali krompir proizvodi hemijski solanin (glikoalkaloidni otrov koji može izazvati nurološki poremećaj), a koji može biti otrovan ako se konzumira". prenosi Simply Recipes
Ako krompir ima samo male klice i još uvek je čvrst, možete ukloniti klice i iseći sva meka mesta i pripremiti krompir. Idealni uslovi skladištenja mogu da pomognu da ovo popularno povrće traje mnogo duže. Ne bi bilo poželjno jesti proklijali krompir jer to znači da su proizveli prirodne toksine.
"Krompir niče kada je u toplom okruženju, oko 20°C ili višoj", rekao je nutricionista Rahaf Al Boči, vlasnik "Olive Tree Nutrition" i predstavnik Akademije za ishranu i dijetetiku.
"Proklijali krompir proizvodi hemijski solanin (glikoalkaloidni otrov koji može izazvati nurološki poremećaj), a koji može biti otrovan ako se konzumira". prenosi Simply Recipes.
Čuvajte krompir što dalje od toplote i svetlosti
S obzirom na to da svetlo, toplota i vlaga mogu da ubrzaju klijanje, najbolje je držati krompir na hladnom, suvom i tamnom mestu.
Čuvajte krompir u frižideru u kutiji za povrće
Kako da znate da je krompir u dobrom stanjuFoto:Unsplash / Ustupljena fotografija
"Stručnjaci su ranije savetovali da se krompir ne čuva u frižideru, jer se smatralo da niske temperature povećavaju šećere koji stvaraju akrilamid, potencijalni kancerogen u krompiru, nova istraživanja pokazuju da to jednostavno nije tačno2, kaže Kelsi Kunik, nutricionist i savetnik za "Zenmaster Wellness". Agencija za standarde hrane Uedinjenog Kraljevstva (FSA) kaže da je čuvanje krompira u frižideru sigurno i da može krompiru produžiti "život" za tri do četiri meseca.
Prebacite krompir iz plastične kese
Krompir treba čuvati u papirnoj kesi ili vrećiciFoto:Unsplash / Ustupljena fotografija
Krompir često je u plastičnim vrećicama ili kesama koje nisu idealne za skladištenje. Umesto toga zamenite plastiku papirnom kesom, mrežastom vrećicom. Plastična kesa ili vrećica može da podstakne vlagu, što može dovesti do plesni i truljenja.
Držite krompir odvojeno od određenog voća i povrća
Važno je u kakvom je 'društvu' vaš krompir. Ne bi trebalo da bude zajedno sa jabukama, avokadom, paradajzom ili drugom vrstom proizvoda koji otpuštaju etilen. To je plin koji proizvode neki proizvodi, a koji mogu da izazovu brže sazrevanje osetljivog voća i povrća.
Bacite proklijali ili pokvareni krompir
Jedan proklijali krompir može da utiče na ostalu hranu.
"Ako primetite da se jedan krompir kvari, uklonite ga iz hrpe jer se bakterije i buđ mogu lako proširiti na ostale krompire', kaže Kunik.
(Espreso/Blic žena)