Šljivopita, Foto: Printscreen/ Youtube/ Jednostavna kuhinja

KAO KOD BAKE

OVAJ STARINSKI RECEPT SVI TRAŽE, A NIGDE GA NEMA: ŠLJIVOPITU ko je JEDNOM probao, NE MOŽE više NIKAD da ZABORAVI

Ovo je pravi tradicionalni srpski, odnosno balkanski recept koji se sipa kašikom a njome i jede

Objavljeno: 17.05.2023. 20:45h

Sećate se tih najstarijih kolača, za pripremu treba svega nekoliko sastojaka, onih najosnovnijih koji su se svugde mogli nabaviti, a priprema nikad lakša. Jer ko je tada imao vremena da sprema kad se u polju moralo raditi.

Ovo je pravi tradicionalni srpski, odnosno balkanski recept koji se sipa kašikom a njome i jede. Kakvo sečenje, kakvi bakrači, ova poslastica će vas očarati jakim ukusom srpske šljive.

Ako hoćete da modernizujete recept, možete pitu da poslužite uz sladoled, šlag, pavlaku ili nešto slično, a davno se posluživala uz hleb, baš zbog jakog ukusa šljiva. Šljive trebaju da su one zrele, mekane. Evo originalnog recepta za Šljivopitu.

foto: Printscreen/ Youtube/ Jednostavna kuhinja

Sastojci:

  • 1 kg šljiva
  • 4 kašike griza
  • 4 kašike šećera
  • 3 kašike brašna
  • 50 gr maslaca (ukoliko koristite margarin ili ulje, može da bude posna)
foto: Printscreen/ Youtube/ Jednostavna kuhinja

Priprema:

  1. Šljive oprati i izvaditi koštice.
  2. Uključiti rernu na 180 stepeni.
  3. Posudu premazati sa malo maslaca.
  4. Posuti griz, kašikom, ravnomerno svuda.
  5. Preko griza redjati šljive tako da mesnati deo dodje dole.
  6. Preko šljiva posuti šećer, pa brašno, a na kraju iseckati maslac.
  7. Staviti u zagrejanu rernu da se peče 20 – 25 minuta pa izvaditi, kašikom po malo utapkati brašno koje je još uvek na površini.
  8. Ne morate potpuno sve, jer će te male gomilice upiti vlagu i ispeći se u rerni.
  9. Pečenu šljivopitu ostaviti da se hladi, pa je mleku poslužiti ili po želji.

DRAGA MAŠIN DONELA PRVI RECEPT ZA SLATKO U SRBIJU? Original se čuva u muzeju u Kraljevu, a evo kako se poslastica PRAVILNO SLUŽI:

(Espreso/ Domaći recepti)