KAO KOD BAKE
OVAJ STARINSKI RECEPT SVI TRAŽE, A NIGDE GA NEMA: ŠLJIVOPITU ko je JEDNOM probao, NE MOŽE više NIKAD da ZABORAVI
Ovo je pravi tradicionalni srpski, odnosno balkanski recept koji se sipa kašikom a njome i jede
Sećate se tih najstarijih kolača, za pripremu treba svega nekoliko sastojaka, onih najosnovnijih koji su se svugde mogli nabaviti, a priprema nikad lakša. Jer ko je tada imao vremena da sprema kad se u polju moralo raditi.
Ovo je pravi tradicionalni srpski, odnosno balkanski recept koji se sipa kašikom a njome i jede. Kakvo sečenje, kakvi bakrači, ova poslastica će vas očarati jakim ukusom srpske šljive.
Ako hoćete da modernizujete recept, možete pitu da poslužite uz sladoled, šlag, pavlaku ili nešto slično, a davno se posluživala uz hleb, baš zbog jakog ukusa šljiva. Šljive trebaju da su one zrele, mekane. Evo originalnog recepta za Šljivopitu.
Sastojci:
- 1 kg šljiva
- 4 kašike griza
- 4 kašike šećera
- 3 kašike brašna
- 50 gr maslaca (ukoliko koristite margarin ili ulje, može da bude posna)
Priprema:
- Šljive oprati i izvaditi koštice.
- Uključiti rernu na 180 stepeni.
- Posudu premazati sa malo maslaca.
- Posuti griz, kašikom, ravnomerno svuda.
- Preko griza redjati šljive tako da mesnati deo dodje dole.
- Preko šljiva posuti šećer, pa brašno, a na kraju iseckati maslac.
- Staviti u zagrejanu rernu da se peče 20 – 25 minuta pa izvaditi, kašikom po malo utapkati brašno koje je još uvek na površini.
- Ne morate potpuno sve, jer će te male gomilice upiti vlagu i ispeći se u rerni.
- Pečenu šljivopitu ostaviti da se hladi, pa je mleku poslužiti ili po želji.
DRAGA MAŠIN DONELA PRVI RECEPT ZA SLATKO U SRBIJU? Original se čuva u muzeju u Kraljevu, a evo kako se poslastica PRAVILNO SLUŽI:
(Espreso/ Domaći recepti)