recept
PITA KOJA U SRBIJI KOŠTA MANJE OD 300 DINARA: Ima MINIMALNO sastojaka, a može biti i POSNA I MRSNA
Najbolja je ako se pravi od domaćih razvijenih kora
Skoro sve domaćice tragaju za posnim receptom za pitama koje će zasititi i obradovati sva čula ukućana. Pita s krompirom je redovan gost na trpezama širom Srbije, a posna verzija ovog jela nimalo ne odskače od mrsne.
Krompiruša je najbolja ako se pravi od domaćih razvijenih kora, ali ako nemate dovoljno vremena i iskustva poslužiće i one kupovne. Bitno je da luk lepo izdinstate da bi dobili onaj prepoznatljivi slatkast ukus.
Sastojci:
1 pakovanje kora za pitu
4 veća krompira
200 ml kisele vode
so, biber
Priprema:
Crni luk iseckajte sitno, pa dinstajte na malo vode i posolite. Za to vreme očistite krompir, zatim ga izrendajte na krupno rende, pa ga pomešajte i propržite zajedno s lukom. Dok se krompir dinsta, dodajte sve začine po ukusu, mešajte još dva-tri minuta, pa sklonite tiganj s ringle.
Prvu koru stavite na radnu površinu, pa je poprskajte kiselom vodom i stavite još dve kore preko nje, koje ćete takođe poprskati kiselom vodom. Na treću koru ravnomerno rasporedite izdinstani krompir i luk, pa urolajte i složite u pleh koji ste prethodno obložili papirom za pečenje.
Postupak ponavljate sve dok imate kora i fila. Kiselom vodom poprskajte svaki rolat. Krompirušu pecite u zagrejanoj rerni na 180 stepeni, 45 minuta ili dok lepo ne porumeni.
Majke i snajke:
(Espreso/Telegraf)