Sarma, Foto: Printscreen/Youtube/ My kitchen Tanja

TAJNE STARIH MAJSTORA

RECEPT ZA SARMU NAJPOZNATIJEG JUGOSLOVENSKOG KUVARA: Stevo Karapandža za sve ima svoj NAČIN, evo u čemu je TRIK

Među njegovim omiljenim jelima je i pasulj, ali kada jednom budete napravili sarmu na Karapandžin način, više nijedan drugi nećete probati

Objavljeno: 17.05.2023. 17:48h

O njegovoj sarmi se i danas priča. Kuvao je za poznate i slavne, delio recepte, a u bivšoj Jugoslaviji bio je jedan od najpoznatijih kuvara koji je uveo potpuni obrt na kulinarskoj sceni pre više od tri decenije. U pitanju je čuveni Stevo Karapandža, a danas delimo njegov recept za sarmu.

Među njegovim omiljenim jelima je i pasulj, ali kada jednom budete napravili sarmu na Karapandžin način, više nijedan drugi nećete probati!

Sastojci:

  • 100 g pirinča
  • 1 glavica luka
  • 2 čena belog luka
  • 1-2 kašike sitno seckane slanine
  • 1 glavica kiselog kupusa oko 1 kg
  • 500 g mlevenog mešanog mesa najbolje od vrata (junetina i svinjetina)
  • 2 kašike sitno seckanog peršunovog lista
  • 1 jaje
  • malo soli i bibera
  • 1 kašika suvog začina
  • malo ljute mlevene paprike
  • 1 lovorov list
  • suva rebrica ili kobasice
  • 1 kašik slatke mlevene paprike
  • 2 kašika koncentrata paradajza
foto: Printscreen/Youtube/CooKing

Zaprška:

  • malo ulja
  • 1 veća glavica luka
  • 1 čen belog luka
  • 1 kašičica crvene slatke paprike

Kako je čuveni naš kuvar priprema?

Skuvajte pirinač do pola, a za to vreme na malo ulja prodinstajte luk, kada porumeni luk, dodajte mu iseckan beli luk, a ako želite i malo slanine isečene na kockice.

foto: Printscreen Youtube / Serpica Recepti

Mesu koje ste stavili u duboku posudu dodajte peršun, kuvan pirinač, jaje, so i biber, pa suvi začin i malo ljute paprike, a kada ste u to ubacili dinstani luk smesu dobro sjedinite. Nakon toga pripremite kiseli kupus, odvojite listove, odstranite tvrde delove i dobro properite, a deo nasecite na tanke rezance.

Listove kupusa punite sa pašikom i po nadeva i uvijajte. Proces ponavljajte dok ne potrošite meso. Zatim u lonac u kojem ćete kuvati sarmu, ubacite pola sečenog kupusa i na njega složite sarme koje je potrebno gusto slagati. Na vrh sarmi ubacite lovorov list, rebarca ili neko suvo meso, pokrijte sve ostatkom isečenog kupusa, dodajte i malo mlevene paprike te koncentrat paradajza pa zatim zalijte vodom da sve pokrije.

foto: Bakina kuhinja

Kuvajte dva do tri sata povremeno dosipajući vodu po potrebi. Kada je sarma gotova od navedenih sastojaka napravite zapršku tako što ćete na par kapi ulja prepržiti luk, beli luk i crvenu papriku, sve to sjedinite, i dodajte u tečnost u kojoj se kuvala sarma. S time prelijte sarmu, pustite da se još malo krčka i vaše jelo spremno je za konzumaciju.

SPREMALE MEGA SPEKTAKL, PA POSTALE DRUGARICE? Lepa Brena zvala Senidu na sarmu, a njeni sinovi JEDVA ČEKAJU DA JE UPOZNAJU:

(Espreso/Stil)