preporuka
OVAJ HILANDARSKI KOLAČ SE UVEK PRAVI U POSNOJ VERZIJI: Nema mu PREMCA, ko god je PROBAO nije zažalio
Pecite na 180 stepeni oko pola sata. Kad se kolač ohladi, napravite glazuru.
Kolač od jednostavnih sastojaka koje svaka domaćica ima u kući može da bude spasonosno rešenje kad vam se iznenada najave gosti ili kad poželite nešto slatko, a nemate mnogo vremena za pripremu. Hilandarski kolač jedan je od takvih recepata.
Iako nema nikakve veze sa Hilandarom, pretpostavlja se da je dobio takvo ime jer se uvek pravi u posnoj verziji, a po ukusu može da parira daleko skupljim poslasticama.
Sastojci:
10 kašika šećera
5 kašika džema (najbolje od kajsija)
kesica cimeta
kesica praška za pecivo
500 g brašna
250 ml vode
malo seckanih i mlevenih oraha
malo suvog grožđa
2 jabuke
100 g posne čokolade
2 kašike ulja
Priprema:
Umutite šećer sa džemom, dodajte cimet, vodu, izrendane jabuke, brašno i prašak za pecivo, pa sve dobro sjedinite varjačom. Na kraju dodajte orahe i suvo grožđe, još jednom promešajte, pa smesu sipajte u pleh obložen pek-papirom.
Pecite na 180 stepeni oko pola sata. Kad se kolač ohladi, napravite glazuru.
U šerpicu sipajte dve kašike ulja i izlomljenu čokoladu za kuvanje, pa zagrevajte na tihoj vatri i mešajte dok se sastojci ne sjedine. Vruću glazuru sipajte preko ohlađenog kolača, sačekajte da se stegne, pa secite na kocke i služite.
(Espreso)