poslastica
OVAKO SE PRAVI SVETOGORSKI KOLAČ: Kuvar otkrio TAJNU savršenog ukusa, ORIGINALAN RECEPT
Hilandarski kolač je jedna od najlepših i najjednostavnijih poslastica
U emisiji "Praktična žena" gost je bio food bloger Zlatoje Vukasović koji je odabrao da napravi svetogorski kolač, koji je poznat još i kao hilandarski kolač. Dok se peče, cela kuća će vam mirisati na savršenu kombinaciju cimeta, domaćeg džema, pomorandže i limuna.
Uživajte u fenomenalnom kolaču koji se lako pravi, a koji možete da jedete i kada je post na vodi.
Sastojci:
10 kašika džema
10 kašika šećera
1 kesica cimeta
1 limun
1 kesica praška za pecivo
500 g brašna
250 ml mlake vode
1 šaka oraha
1 šaka suvog grožđa
150 g posne čokolade
Priprema:
U posudi umutite džem (6 kašika) i šećer, pa dodajte sekcane orahe i suvo grožđe. Nakon toga dodajte mlaku vodu, cimet, rendanu koru limun i sok od pomorandže. Kratko umutite mikserom, pa postepeno dodajte prosejano brašno sa praškom za pecivo.
Dobijenu smesu sipajte u kalup obložen pek papirom i poravnajte. Pecite u zagrejanoj rerni na 180°C nekih 25-30 minuta. Vruću koru premažite džemom (4 kašike) kako bi ona što bolje upila namaz. Preko sipajte čokoladu koju ste otopili na pari i poravnajte. Prijatno!
Majke i snajke:
(Espreso/Stvar ukusa)