Kolač, Foto: Printscreen Youtube / Otilia Simeriavscreen/youtube/SOS Kuhinja/Kitchen

poslastica

OVAKO SE PRAVI SVETOGORSKI KOLAČ: Kuvar otkrio TAJNU savršenog ukusa, ORIGINALAN RECEPT

Hilandarski kolač je jedna od najlepših i najjednostavnijih poslastica

Objavljeno: 16.05.2023. 21:17h

U emisiji "Praktična žena" gost je bio food bloger Zlatoje Vukasović koji je odabrao da napravi svetogorski kolač, koji je poznat još i kao hilandarski kolač. Dok se peče, cela kuća će vam mirisati na savršenu kombinaciju cimeta, domaćeg džema, pomorandže i limuna.

Uživajte u fenomenalnom kolaču koji se lako pravi, a koji možete da jedete i kada je post na vodi.

foto: PRINTSCREEN/YT/BON APPÉTIT BY FATI

Sastojci:

10 kašika džema

10 kašika šećera

1 kesica cimeta

1 limun

1 pomorandža

1 kesica praška za pecivo

500 g brašna

250 ml mlake vode

1 šaka oraha

1 šaka suvog grožđa

150 g posne čokolade

foto: Printscreen Youtube / Otilia Simeriavscreen/youtube/SOS Kuhinja/Kitchen

Priprema:

U posudi umutite džem (6 kašika) i šećer, pa dodajte sekcane orahe i suvo grožđe. Nakon toga dodajte mlaku vodu, cimet, rendanu koru limun i sok od pomorandže. Kratko umutite mikserom, pa postepeno dodajte prosejano brašno sa praškom za pecivo.

Dobijenu smesu sipajte u kalup obložen pek papirom i poravnajte. Pecite u zagrejanoj rerni na 180°C nekih 25-30 minuta. Vruću koru premažite džemom (4 kašike) kako bi ona što bolje upila namaz. Preko sipajte čokoladu koju ste otopili na pari i poravnajte. Prijatno!

Majke i snajke:

(Espreso/Stvar ukusa)