recept
OVAJ RECEPT IZ BOSNE SVI PREPISUJU U SRBIJI: I kafanska čorba joj NIJE RAVNA, IME KOJE NOSI SVE OTKRIVA
Ukoliko imate dilemu šta da spremite za ručak, neka vaš izbor bude takozvana begova čorba
Mnogi često mešaju kafansku belu čorbu sa čuvenom bosanskom čorbom koja je nezamisliva bez bamije i muskatnog oraščića
Ukoliko imate dilemu šta da spremite za ručak, neka vaš izbor bude takozvana begova čorba.
Recept koji vam donosimo priprema se na prostorima Bosne i Hercegovine već decenijama, a “glavnu ulogu” ima bamija, povrće koje se retko koristi na našim prostorima, a ovom jelu daje specifičnu aromu.
Iako mnogi mešaju čuvenu kafansku belu čorbu sa kraljicom bosanske kuhinje, već posle prve degustacije shvate da su pogrešili. Naime, dok u belu čorbu idu klasični začini - so, biber, lovor, suvi biljni začin, u begovu čorbu obavezno se stavlja i muskatni oraščić neposredno pre služenja.
Sastojci:
2 pileća batka (oko 300 g)
300 g junećeg mesa
veza zeleni (šargarepa, peršun, paštrnak)
100 g bamije
3 lista lovora
1 jaje
kašika brašna
biber
so
50 g putera
100 ml pavlake
1 limun
muskatni orah
pola vezice peršunovog lišća
Priprema:
Očistite bamiju, spustite je u vodu, dodajte sok od pola limuna i kuvajte 20 minuta. Potom procedite bamiju i stavite je na stranu.
U veću posudu spustite meso, očišćenu vezu zeleni i lovor, pa posolite, nalijte vodom i kuvajte.
Kad je meso skoro kuvano, procedite ga, odvojte od kostiju i isecite na kocke. Iseckajte i šargarepu, peršun i paštrnak, pa sve ostavite sa strane.
Vodu u kojoj ste kuvali meso i povrće ostavite sa strane.
U drugu šerpu stavite 50 grama putera, pa kad se rastopi, upržite kašiku brašna, sipajte vodu u kojoj ste kuvali meso i povrće, promešajte i ostavite da se kuva petnaestak minuta.
Dodajte iseckano meso i povrće, kao i bamiju, pa ostavite da se sve krčka još dvadesetak minuta. Pred kraj kuvanja dodajte razmućeno jaje sa pavlakom, a onda i sok od druge polovine limuna, iseckan peršunov list i izrendan muskatni orah.
(Espreso/Telegraf)