kremasta
AKO VAM SE JAGODE KVARE EVO REŠENJA, NAPRAVITE SOČNU TORTU I SAČUVAJTE IH: Jedan od sastojaka SRBI NAJVIŠE VOLE
Uživajte u ukusu osvežavajuće prolećne torte iz nekoliko slojeva.
Nekada su torte pravile samo iskusne domaćice jer je njihova priprema zahtevala veštine. Danas postoje recepti za predivne poslastice koje se prave bez pečenja, a jednako su ukusne kao i klasične torte.
Mi vam predlažemo da napravite voćnu tortu sa piškotama iz nekoliko slojeva koju možete da služite i u svečanim prilikama.
Sastojci:
Za fil:
1,7 l mleka
180 g pudinga od vanile
200 g šećera
300 g putera
piškote
Za džem od jagode:
700 g jagoda
150 g šećera
40 g kukuruznog skroba
100 ml vode
30 g želatina
100 ml vode
Priprema:
Sipajte 200 ml mleka u posudu, pa umočite piškote i ređajte u kalup za tortu. Puding od vanile pomešajte sa 300 ml mleka, ne sme da bude grudvica, a 1,2 l sipajte u šerpu i stavite da se zagreje. Zatim dodajte puding od vanile i kuvajte dok se ne zgusne, uz neprestano mešanje. Prebacite u posudu, pokrijte providnom folijom i ostavite da se dobro ohladi.
Za to vreme u šerpu sipajte jagode i šećer, pa kuvajte dok ne puste sav sok. Skrob pomešajte sa 100 ml vode, tako da nema grudvica, pa dodajte u jagode. Kuvajte, uz mešanje, još par minuta. Nakon toga prebacite smesu sa jagodama u blender, pa izblendirajte tako da dobijete glatku smesu.
Procedite kroz sito. U jednu posudu sipajte deo džema od jagode. Ostavite sa strane, pa ohlađeni puding umutite, a zatim mu dodajte umućeni puter sobne temperature i sve sjedinite mikserom. Podelite fil na 2 jednaka dela i u jedan dodajte džem od jagoda (koji ste odvojili u posudu) i promešajte. Preko piškota prvo sipajte puding od vanile, poravnajte, pa stavite u frižider na 40 minuta.
Želatin pomešajte sa 70 ml vode, pa ostavite da nabubri. Otopite na pari, pa dodajte u preostali džem od jagoda.Sipajte preko fila od pudinga i poravnajte. Stavite u frižider na 20 minuta. Preko sipajte puding u koji ste dodali džem sa jagodama, poravnajte i stavite u frižider na 2 sata. Ukrasite tortu džemom od jagoda.
Majke i snajke:
(Espreso/Stvar ukusa)