Torta sa piškotama, Foto: Printscreen Youtube/Cookrate - Cakes

DA SE ZASLADITE

NAPRAVITE VOĆNU TORTU SA PIŠKOTAMA: Osvežiće vas u SEKUNDI, toliko je KREMASTA (RECEPT)

Nije preslatka, a puna je sočnog fila

Objavljeno: 14.05.2023. 13:16h > 13:20h

Spremite voćnu tortu sa piškotama koja će vas osvežiti u sekundi.

Nije preslatka, a puna je sočnog fila.

Obradovaće se svi.

foto: Printscreen/Youtube/Hearty food

Nekada su torte pravile samo iskusne domaćice jer je njihova priprema zahtevala veštine. Danas postoje recepti za predivne poslastice koje se prave bez pečenja, a jednako su ukusne kao i klasične torte. Stvar ukusa vam predlaže da napravite voćnu tortu sa piškotama iz nekoliko slojeva koju možete da služite i u svečanim prilikama.

Sastojci:

Za fil:

1,7 l mleka

180 g pudinga od vanile

200 g šećera

foto: Printscreen/Youtube/elladelicieux

300 g putera

piškote

Za džem od jagode:

700 g smznutih jagoda

150 g šećera

40 g kukuruznog skroba

100 ml vode

foto: Printscreen/Youtube/elladelicieux

30 g želatina

100 ml vode

Priprema: Sipajte 200 ml mleka u posudu, pa umočite piškote i ređajte u kalup za tortu. Puding od vanile pomešajte sa 300 ml mleka, ne sme da bude grudvica, a 1,2 l sipajte u šerpu i stavite da se zagreje. Zatim dodajte puding od vanile i kuvajte dok se ne zgusne, uz neprestano mešanje. Prebacite u posudu, pokrijte providnom folijom i ostavite da se dobro ohladi.

Za to vreme u šerpu sipajte jagode i šećer, pa kuvajte dok ne puste sav sok. Skrob pomešajte sa 100 ml vode, tako da nema grudvica, pa dodajte u jagode. Kuvajte, uz mešanje, još par minuta. Nakon toga prebacite smesu sa jagodama u blender, pa izblendirajte tako da dobijete glatku smesu. Procedite kroz sito. U jednu posudu sipajte deo džema od jagode.

foto: Printscreen/Youtube/ Kuhinja Valentina Mašković

Ostavite sa strane, pa ohlađeni puding umutite, a zatim mu dodajte umućeni puter sobne temperature i sve sjedinite mikserom. Podelite fil na 2 jednaka dela i u jedan dodajte džem od jagoda (koji ste odvojili u posudu) i promešajte. Preko piškota prvo sipajte puding od vanile, poravnajte, pa stavite u frižider na 40 minuta.

Želatin pomešajte sa 70 ml vode, pa ostavite da nabubri. Otopite na pari, pa dodajte u preostali džem od jagoda.Sipajte preko fila od pudinga i poravnajte. Stavite u frižider na 20 minuta. Preko sipajte puding u koji ste dodali džem sa jagodama, poravnajte i stavite u frižider na 2 sata. Ukrasite tortu džemom od jagoda.

(Espreso/Stvar ukusa)