niko neće odoleti
KUVARI OTKRILI TAJNI SASTOJAK ZA JUNEĆI GULAŠ: Čim to DODATE meso će BITI SOČNIJE (RECEPT)
Kuvari koji rade u restoranima imaju svoje trikove zahvaljujući kojima je restoranski gulaš uvek perfektan
Većina domaćica ima svoj recept za pripremu gulaša. Pa ipak, finalni rezultat često odstupa od onog koji očekujemo – fino ukrčkano meso koje se topi u ustima i saft koji je gust bez dodavanja brašna.
Kuvari koji rade u restoranima imaju svoje trikove zahvaljujući kojima je restoranski gulaš uvek perfektan.
Sastojci:
1 kg junećeg vrata ili plećke
100 g svinjske masti
500 g crnog luka
3 čena belog luka
3 lista lorbera
so
biber
kašičica mlevene paprike
300 ml crnog vina
2 kockice crne čokolade za kuvanje
Priprema:
Isecite juneće meso na krupnije kocke, šargarepu očistite i izrendajte, a crni luk očistite i sitno iseckajte. Nemojte stavljati luk u blender ili aparat za seckanje, jer će izgubiti karakterističan miris i gulaš neće biti ukusan.
U šerpu sipajte mast, pa kad se mast istopi, spustite meso i kratko ga propržite.
Izvadite meso iz šerpe, dodajte sitno iseckan crni luk i dinstajte ga na srednje jakoj temperaturi; luk bi trebalo da dobije zlatnožutu boju, ali ne i da skroz potamni.
Vratite meso u šerpu i dinstajte dok tečnost sasvim ne ispari. Tad dodajte izrendanu šargarepu, očišćen i iseckan beli luk, sipajte vino, kao i začine - so, biber, lorber i mlevenu papriku i ostavite gulaš da se krčka.
Kad tečnost ispari, dodajte čokoladu za kuvanje, dobro promešajte i ostavite da se čokolada rastopi.
Po želji, u gulaš možete da dodate ljutu papriku.
Služite uz pire-krompir ili barenu testeninu.
Prijatno!
(Espreso/Telegraf)