Gulaš u šerpi, Foto: Printscreen/Youtube/Kuhar Ivica

niko neće odoleti

KUVARI OTKRILI TAJNI SASTOJAK ZA JUNEĆI GULAŠ: Čim to DODATE meso će BITI SOČNIJE (RECEPT)

Kuvari koji rade u restoranima imaju svoje trikove zahvaljujući kojima je restoranski gulaš uvek perfektan

Objavljeno: 13.05.2023. 11:03h

Većina domaćica ima svoj recept za pripremu gulaša. Pa ipak, finalni rezultat često odstupa od onog koji očekujemo – fino ukrčkano meso koje se topi u ustima i saft koji je gust bez dodavanja brašna.

Kuvari koji rade u restoranima imaju svoje trikove zahvaljujući kojima je restoranski gulaš uvek perfektan.

Sastojci:

1 kg junećeg vrata ili plećke

100 g svinjske masti

foto: Printscreen/Youtube/ Kuhinja Valentina Mašković

500 g crnog luka

3 čena belog luka

3 lista lorbera

3 šargarepe

so

biber

kašičica mlevene paprike

foto: Printscreen/Youtube/ Kuhinja Valentina Mašković

300 ml crnog vina

2 kockice crne čokolade za kuvanje

Priprema:

Isecite juneće meso na krupnije kocke, šargarepu očistite i izrendajte, a crni luk očistite i sitno iseckajte. Nemojte stavljati luk u blender ili aparat za seckanje, jer će izgubiti karakterističan miris i gulaš neće biti ukusan.

U šerpu sipajte mast, pa kad se mast istopi, spustite meso i kratko ga propržite.

foto: Printscreen/Youtube/ Kuhinja Valentina Mašković

Izvadite meso iz šerpe, dodajte sitno iseckan crni luk i dinstajte ga na srednje jakoj temperaturi; luk bi trebalo da dobije zlatnožutu boju, ali ne i da skroz potamni.

Vratite meso u šerpu i dinstajte dok tečnost sasvim ne ispari. Tad dodajte izrendanu šargarepu, očišćen i iseckan beli luk, sipajte vino, kao i začine - so, biber, lorber i mlevenu papriku i ostavite gulaš da se krčka.

Kad tečnost ispari, dodajte čokoladu za kuvanje, dobro promešajte i ostavite da se čokolada rastopi.

Po želji, u gulaš možete da dodate ljutu papriku.

Služite uz pire-krompir ili barenu testeninu.

Prijatno!

(Espreso/Telegraf)