tope se u ustima
OVO JE NAJTRAŽENIJI RECEPT ZA KIFLICE: Caka MEKANOG testa se KRIJE U OVOME
Da bi vam ispale tako mekane morate da dodate tajni sastojak u njih
Kiflice svi volimo da jedemo, a najviše kada su mekane i vruće.
Uz jogurt nema ništa ukusnije ni za doručak, a ni za večeru.
Da bi vam ispale tako mekane morate da dodate tajni sastojak u njih.
Kod kiflica je najvažnije da budu ukusne, mekane i da ih ima mnogo, kako bi zadovoljila nepca svih ukućana, ali i kako bi ostao koji komad za narednih dan ili dva.
Ovako pripremljene biće mekane i naredna dva dana, pod uslovom da ostane koji komad, pa ovu tvrdnju i u praksi dokažete. Trik je u količini ulja, ali i u načinu ređanja u pleh. Poređajte ih što gušće, kako se u toku pečenja ne bi sušile i kako bi ostale što mekše i vazdušastije.
Sastojci:
1 kg mekog brašna
250 ml ulja
500 ml mleka
1 kesica suvog ili kockica svežeg kvasca
3 jaja
3 kašike šećera
2 kašičice soli
susam za posipanje
Priprema:
Mleko zagrejte da bude mlako, dodajte šećer i kvasac, pa ostavite da zapeni. Dodajte potom so, dva jaja i ulje, sve sjedinite, pa postepeno dodajte brašno. Umesite glatko testo.
Imajte u vidu da će zbog količine ulja testo biti mekano, ali se neće lepiti i biće veoma zahvalno za rad.
Ostavite testo da narasta najmanje sat vremena na toplom.
Posle tog vremena ga podelite na dva dela u dve jednake jufke. Jednu ostavite sa strane, a drugu razvijte u veliki, što tanji krug. Isecite na trouglove, pa ih savijte u kiflice i gusto poređajte u podmazani ili papirom za pečenje obloženi pleh.
Jaje razmutite i premažite svaku kiflicu, pa obilno pospite susamom.
Ostavite da kiflice nadolaze dok se rerna greje. Dok se peče prva tura, isto uradite sa drugom polovinom testa.
Pecite ih oko 20 minuta na 200 stepeni. Pečene ih pokrijte čistom krpom i ostavite da se malo ohlade, pa poslužite.
Odlične su i uz slane i uz slatke namaze i dodatke.
Prijatno!
(Espreso/Telegraf)