OBRATITE PAŽNJU
OVO JE OPASNO ZELENO POVRĆE SA PIJACE: Prepuno je raznih HEMIKALIJA, kupujete ga a NE ZNATE ŠTA SADRŽI
Kako bismo što bolje iskoristili vitamine, ona objašnjava da treba da se pridržavamo određenih pravila
Sigurno niste ni sumnjali da na pijaci možete kupiti povrće ili voće koje je već izgubilo sve potrebne vitamine i minerale koje inače sadrže. Iako vam se "na prvu" čini da ste izabrali dobar plod, nutricionista Branka Mirković kaže da većina ljudi greši u tome.
Kako bismo što bolje iskoristili vitamine, ona objašnjava da treba da se pridržavamo određenih pravila.
"Sveže sezonsko voće i povrće je bogato vitaminima i mineralima i sadrži puno vode. Sve su to benefiti koji treba sada maksimalno iskoristiti. Najcenjenije je svo zeleno povrće, blitva, spanać, rukola, kupus, kelj, brokoli, jer sadrži sve neophodne vitamine i minerale. Treba jesti i voće i povrće drugih boja, paradajz, rotkvice, papriku, jagode", kaže ona za Informer.
Šta treba da gledamo kada kupujemo povrće i voće?
Kupujte sezonsko voće i povrće domaćih proizvođaca i domaće sorte. U sezoni, voće i povrće sadrži najveću količinu vitamina i minerala, a domaći proizvođaci nisu prinuđeni da beru zeleno voće i povrće, prskaju raznim hemikalijama radi dužeg održavanja svežine i kako se ne bi pokvarilo i počelo da truli.
Uvek kupujte zrele i neoštećene plodove.
Nikada ne kupujte salate, spanać i lisnato povrće, koje prodavci neprestano kvase vodom koja nije bakteriološki ispravna, a znaju i da dodaju raznu hemiju da bi duže zadržalo svežinu.
Posle kupovine operite, prosušite i pravilno rashlađujte do upotrebe.
(Espreso/Najžena)