Džigerica, Foto: Printscreen/Youtube/ Kuhinja za 10

ZA PRAVE GURMANE

SPREMITE DŽIGERICU I ŠKEMBIĆE KAO U NAJBOLJOJ KAFANI: Samo VRHUNSKI KUVARI znaju PRAVI RECEPT, CAKA je u SOSU

Za ručak napravite pileću džigericu sa škembićima u sosu od paprike

Objavljeno: 10.05.2023. 09:32h > 10:24h

Škembići su čuveno jelo koje se pravi od goveđih, jagnjećih i svinjskih iznutrica. Služi se u najboljim srpskim kafanama, a mi predlažemo da kod kuće napravite još jedan specijalitet kojem niko neće odoleti. U pitanju je pileća džigerica i iznutrice u neobičnom sosu od paprike.

Ako niste ljubitelj iznutrica, već samo džigerice, slobodno ih izbacite, jer tajna ovog jela nije samo u ukusnom mesu, već i slatko-kiselom umaku.

foto: Jela Jelena Petrović

Sastojci:

700 g pilećih škembića (iznutrica)

550 g pileće džigerice

3 kašike ojster sosa

1 kašika kukuruznog skroba

4 čena belog luka

1 crni luk

foto: Printscreen/Youtube/ SOS Kuhinja/Kitchen

1/2 kašičice bibera

1/4 šolje soja sosa

2 kašike sirćeta

1 šolja vode

3 paprike

3/4 kašičice šećera

so i biber po ukusu

Priprema:

U šerpu sipajte vodu i kada krene da ključa dodajte pileće iznutrice i poklopite, pa kuvajte dok meso ne omekša. Zatim procedite i ostavite sa strane. U posudu stavite džigericu, pa dodajte ojster sos, skrob i dobro promešajte. Ispržite na malo ulja.

foto: Printscreen/Youtube/ Kuhinja Valentina Mašković

U drugom tiganju na malo ulja propržite sitno seckan crni i beli luk, pa dodajte iznutrice. Posolite i pobiberite, pa promešajte, a onda sipajte soja sos i sirće. Sačekajte da sos krene da ključa, pre nego što promešate. Zatim sipajte vodu, poklopite i ostavite da se krčka još nekih 3 minuta.

Zatim dodajte džigericu, a možete da dodate i još vode ako želite više sosa. Ponovo poklopite i krčkajte još 6-8 minuta na niskoj temepraturi. Nakon toga dodajte krupno seckanu papriku, poklopite i krčkajte još 3 minuta. Pred kraj dodajte šećer, so i biber, a onda promešajte i ostavite još minut na šporetu.

Majke i snajke:

(Espreso/Stvar ukusa)