ZA PRAVE GURMANE
SPREMITE DŽIGERICU I ŠKEMBIĆE KAO U NAJBOLJOJ KAFANI: Samo VRHUNSKI KUVARI znaju PRAVI RECEPT, CAKA je u SOSU
Za ručak napravite pileću džigericu sa škembićima u sosu od paprike
Škembići su čuveno jelo koje se pravi od goveđih, jagnjećih i svinjskih iznutrica. Služi se u najboljim srpskim kafanama, a mi predlažemo da kod kuće napravite još jedan specijalitet kojem niko neće odoleti. U pitanju je pileća džigerica i iznutrice u neobičnom sosu od paprike.
Ako niste ljubitelj iznutrica, već samo džigerice, slobodno ih izbacite, jer tajna ovog jela nije samo u ukusnom mesu, već i slatko-kiselom umaku.
Sastojci:
700 g pilećih škembića (iznutrica)
550 g pileće džigerice
3 kašike ojster sosa
1 kašika kukuruznog skroba
4 čena belog luka
1 crni luk
1/2 kašičice bibera
1/4 šolje soja sosa
2 kašike sirćeta
1 šolja vode
3 paprike
3/4 kašičice šećera
so i biber po ukusu
Priprema:
U šerpu sipajte vodu i kada krene da ključa dodajte pileće iznutrice i poklopite, pa kuvajte dok meso ne omekša. Zatim procedite i ostavite sa strane. U posudu stavite džigericu, pa dodajte ojster sos, skrob i dobro promešajte. Ispržite na malo ulja.
U drugom tiganju na malo ulja propržite sitno seckan crni i beli luk, pa dodajte iznutrice. Posolite i pobiberite, pa promešajte, a onda sipajte soja sos i sirće. Sačekajte da sos krene da ključa, pre nego što promešate. Zatim sipajte vodu, poklopite i ostavite da se krčka još nekih 3 minuta.
Zatim dodajte džigericu, a možete da dodate i još vode ako želite više sosa. Ponovo poklopite i krčkajte još 6-8 minuta na niskoj temepraturi. Nakon toga dodajte krupno seckanu papriku, poklopite i krčkajte još 3 minuta. Pred kraj dodajte šećer, so i biber, a onda promešajte i ostavite još minut na šporetu.
Majke i snajke:
(Espreso/Stvar ukusa)