paŽnja
SVI SIPAJU OVO U POSUDU ZA LED I ZATO NIKAD NE ZALEDI: Šokiraćete se kada vidite gde ste GREŠILI, BIZARNO JE
Reč je o fenomenu pod nazivom "Mpemba efekt", a za to otkriće je zaslužan Erasto Mpemba, student iz Tanzanije
Maltene da ne postoji kuća u kojoj nema leda, koji nam posebno znači kada temperatura napolju počne da raste, pa nam više nego ikada treba neko osvežavajuće piće.
Pravljenje leda zaista nije nauka i sve što je potrebno jeste da u posudice ili kesice za led sipamo vodu i ubacimo ih u friz ili zamrzivač.
Međutim, verovali ili ne, ali većina nas čak i tu pravi veliku grešku i to tako što umesto tople sipamo hladnu vodu. Ma koliko suludo zvučalo, potrebno je da sipamo toplu vodu, jer će tako brže nastati led.
Kako je to moguće?
Reč je o fenomenu pod nazivom "Mpemba efekt", a za to otkriće je zaslužan Erasto Mpemba, student iz Tanzanije.
On je do ovog otkrića došao davne 1963. godine, kada je primetio da se topao sladoled brže zaledi od hladnog. Šest godina kasnije objavio je svoje otkriće.
Ipak, još uvek nije sasvim jasno zbog čega se to događa, iako za ovaj fenomen postoje dva moguća objašnjenja.
Prvo objašnjenje je da bi moglo da se radi o tome da topla voda brže isparava, pa se tako vodi smanjuje volumen i brže nastaje led.
Prema drugom objašnjenju, kada se koristi hladna voda, nastaje sloj koji se ponaša kao izolator i zaslužan je za sporije zamrzavanje.
Na kraju krajeva, verujemo da vama naučno objašnjenje ne igra posebnu ulogu, ali da će vam ovaj mali trik i te kako biti od koristi, pogotovo kada vam iznenada dođe veća grupa gostiju.
(Espreso/24sedam)