OVO JE BITNO
NIKAKO NE BACAJTE VODU U KOJOJ STE KUVALI JAJA: Niste svesni čemu može da posluži
Kalcijum jača ćelijske zidove, aktivira enzime… Iako je nedostatak kalcijuma u prirodi retkost, nije sasvim isključen
Obično voda u kojoj kuvamo hranu završi u odvodu. Kao, na primer, voda u kojoj se kuvala testenina iako je ta tečnost sjajna za zgušćavanje umaka i preliva. Ali da li ste znali da voda u kojoj su se kuvala jaja takođe može biti korisna i vredna čuvanja?
Voda u kojoj su se kuvala jaja je prirodno gnojivo za vaše biljke, piše metropolitan.si, a prenosi City Magazine.
Tokom kuvanja, ljuska jajeta oslobađa minerale koji mogu biti od koristi vašim biljkama. Posebno je bogata kalcijumom – ljuske jajeta sadrže oko 380 mg kalcijuma po gramu, a nešto od toga se ispire u vodu.
Kalcijum je važan nutrijent za biljke – za njihov rast, povećava otpornost na bolesti. Kalcijum jača ćelijske zidove, aktivira enzime… Iako je nedostatak kalcijuma u prirodi retkost, nije sasvim isključen. Može se javiti tamo gde je zemlja kisela ili jako kisela, na primer, i češće u hortikulturi.
Simptomi nedostatka kalcijuma mogu biti, na primer, “izgoreli“ vrhovi listova, žutilo lišća (ali budite oprezni, to može biti i znak nedostatka drugih hranljivih materija) ili usporen rast i razne deformacije.
Kalcijum takođe pomaže u održavanju neutralne pH vrednosti zemlje, osiguravajući tako idealno okruženje za apsorpciju svih hranljivih materija koje su biljkama potrebne.
Voda u kojoj su kuvana jaja nije pogodna samo za sobne biljke. Ako imate vrt, koristite je u vrtu.
(Espreso/City Magazine)