Ledene kocke, Foto: PRINTSCREEN/YT/ LECKERE MINUTE

RECEPT

CAKA ZA ŠARENE LEDENE KOCKE LEŽI U OVOJ TAJNI: Lakše se spremaju od OBIČNIH i dobro osvežavaju

Šarene ledene kocke postaće vaš omiljeni kolač

Objavljeno: 08.05.2023. 18:45h > 18:53h

Ledene kocke su najlepši kolač na kojem su odrasle mnoge generacije, a zbog fantastičnog ukusa može da se služi u svim prilikama. Mekana kakao kora preko koje ide beli fil, a onda i čokoladna glazura čine ovaj kolač prosto neodoljivim, a danas čuvenu poslasticu možete da napravite na više načina.

Iako priprema nije komplikovana, nove verzije lednih kocki su mnogo jednostavnije za pripremu, jer se često fil i ne kuva. Upravo takav je i ovaj recept, a dodatno ga ulepšava i način na koji je išaran.

foto: Printscreen/Youtube/Sherpica Recipes

Sastojci:

110 g brašna

20 g kakaoa

5 g praška za pecivo

2 jajeta

prstohvat soli

10 g vanilin šećera

80 g šećera

50 ml mleka

50 ml ulja

35 g želatina

150 ml vode

foto: Printscreen/Youtube/ Domaći Recepti

Za fil:

1 l jogurta

200 g šećera

500 ml slatke pavlake

20 g vanilin šećera

50 g kakaoa

100 ml ključale vode

Priprema:

U posudi pomešajte prosejano brašno, kakao i prašak za pecivo. U drugoj posudi umutite jaja sa prstohvatom soli, vanilin šećerom i šećerom. Sipajte mleko i ulje, pa sve dobro sjedinite, a onda dodajte smesu sa brašnom. Lepo promešajte.

foto: Printscreen/Youtube/ Domaći Recepti

Dobijenu smesu sipajte u kalup koji ste obložili pek papirom i pecite u zagrejanoj rerni na 170°C oko 20 minuta. Kada se kora ohladi, tanko isecite vrh, tako da dobijete ravnu površinu. Sačuvajte sa strane isečenu koru, trebaće vam za dekoraciju. U posudici pomešajte želatin sa vodom i ostavite da nabubri.

Umutite jogurt sa šećerom, a u drugoj posudi umutite slatku pavlaku sa vanilin šećerom. Sjedinite obe smese. Dodajte i želatin koji ste otopili na pari i sve dobro sjedinite mikserom. Zatim podelite na 2 jednaka dela. Pomešajte kakao sa ključalom vodom i dobro promešajte, pa dodajte u jedan deo fila i sjedinite. Naizmenično kutlačom sipajte filove preko kore.

Drvenim štapićem prođite po vrhu kolača. Stavite u fržider na 3-5 sati, a onda ukrasite mrvljenom korom koju ste ostavili sa strane.

Majke i snajke:

(Espreso/Stvar ukusa)