RECEPT
CAKA ZA ŠARENE LEDENE KOCKE LEŽI U OVOJ TAJNI: Lakše se spremaju od OBIČNIH i dobro osvežavaju
Šarene ledene kocke postaće vaš omiljeni kolač
Ledene kocke su najlepši kolač na kojem su odrasle mnoge generacije, a zbog fantastičnog ukusa može da se služi u svim prilikama. Mekana kakao kora preko koje ide beli fil, a onda i čokoladna glazura čine ovaj kolač prosto neodoljivim, a danas čuvenu poslasticu možete da napravite na više načina.
Iako priprema nije komplikovana, nove verzije lednih kocki su mnogo jednostavnije za pripremu, jer se često fil i ne kuva. Upravo takav je i ovaj recept, a dodatno ga ulepšava i način na koji je išaran.
Sastojci:
110 g brašna
20 g kakaoa
5 g praška za pecivo
2 jajeta
prstohvat soli
10 g vanilin šećera
80 g šećera
50 ml mleka
50 ml ulja
35 g želatina
150 ml vode
Za fil:
1 l jogurta
200 g šećera
500 ml slatke pavlake
20 g vanilin šećera
50 g kakaoa
100 ml ključale vode
Priprema:
U posudi pomešajte prosejano brašno, kakao i prašak za pecivo. U drugoj posudi umutite jaja sa prstohvatom soli, vanilin šećerom i šećerom. Sipajte mleko i ulje, pa sve dobro sjedinite, a onda dodajte smesu sa brašnom. Lepo promešajte.
Dobijenu smesu sipajte u kalup koji ste obložili pek papirom i pecite u zagrejanoj rerni na 170°C oko 20 minuta. Kada se kora ohladi, tanko isecite vrh, tako da dobijete ravnu površinu. Sačuvajte sa strane isečenu koru, trebaće vam za dekoraciju. U posudici pomešajte želatin sa vodom i ostavite da nabubri.
Umutite jogurt sa šećerom, a u drugoj posudi umutite slatku pavlaku sa vanilin šećerom. Sjedinite obe smese. Dodajte i želatin koji ste otopili na pari i sve dobro sjedinite mikserom. Zatim podelite na 2 jednaka dela. Pomešajte kakao sa ključalom vodom i dobro promešajte, pa dodajte u jedan deo fila i sjedinite. Naizmenično kutlačom sipajte filove preko kore.
Drvenim štapićem prođite po vrhu kolača. Stavite u fržider na 3-5 sati, a onda ukrasite mrvljenom korom koju ste ostavili sa strane.
Majke i snajke:
(Espreso/Stvar ukusa)