Buhtle, Foto: Privatna arhiva

slatko

STARINSKI RECEPT ZA BUHTLE SA ORASIMA, MEKANE KAO DUŠA: Ovako su ih spremale NAŠE BAKE, mirišu na DETINJSTVO

Buhtle sa orasima po starinskom bakinom receptu nestaće sa stola čim ih iznesete

Objavljeno: 04.05.2023. 19:43h

Mekane, mirisne buhtle su prva asocijacija na detinjstvo i bakinu kuhinju, a ovo je stari bakin racept sa nadevom od oraha.

Sastojci:

300 ml. mlakog mleka

15 gr svežeg kvasca

1 jaje + 1 žumance

foto: Privatna arhiva

1 kašičica šećera

30 ml malsinovog ulja

korica oprano limuna

550-600 gr brašna

prstohvat soli

Nadev:

150 gr mlevenih oraha

100

foto: Privatna arhiva

Priprema:

Izmrviti kvasac, dodati pola mlakog mleka i šećer, pa kad nadođe sipati u vanglicu. Dodati jaje i žumance, ulje, koricu limuna, ostatak mleka, pa dodavati brašno i prstohvat soli. Zamesite testo tako da bude malko mekše.

Ostaviti da naraste na sobnoj temperaturi. Naraslo testo premesiti malo rukama, pa razvući oklagijom u pravougaonik i iseći na kvadrate.

foto: Privatna arhiva

U orahe dodati šećer i malo vrućeg mleka. Sve dobro izmešati i sjediniti. U svaki kvadrat staviti punu kašičicu oraha. Spojiti prstima sa donje strane i redjati u podmazan pleh ili obložen papirom za pečenje.

Pokritii ostaviti da naraste još pola sata, pa peći na 190 stepeni oko 40 minuta. Kada su gotove pokrijte ih pamučnom krpom i ostavite da se ohlade. Po želji ih pospite vanilin šećerom ili šećerom u prahu.

Majke i snajke:

(Espreso/Bakina kuhinja)