MORATE ZNATI!
SA TOPLIJIM VREMENOM RASTE I RIZIK OD TROVANJA HRANE: Ako OVO pojedete, možete da izazovete HAOS U STOMAKU
Kada dođe lepše vreme raste i opasnost od potencijalnog trovanaj hranom, a ovo je hrana na koju bi trebalo da obratite pažnju!
Pre nego što konzumirate bilo koju hranu trebalo bi da proverite rok trajanja.
Najveća je opasnost od zaraze sirovim povrćem, mesom i nepasterizovanim mlekom
I dok uživate u omiljenim namirnica, poput sladoela ili salata mogli biste sebi samo da napravite zdravstveni problem. Problemi sa varenjem i trovanje hranom samo su neki od njih, kao i listerija, odn. listerioza.
Listerioza je ozbiljna infekcija koja nastaje unošenjem hrane kontaminirane bakterijom Listeria monocytogenes. Najveća je opasnost od zaraze sirovim povrćem, mesom, nepasterizovanim mlekom i mlečnim proizvodima, nekim obrađenim proizvodima, na primer, mekim sirevima.
Simptomi listerije su najčešće groznica, bolovi u mišićima, mučnina, proliv, glavobolja, ukočenost u vratu, zbunjenost, gubitak ravnoteže, konvulzije.
Stručnjaci su otkrili tri namirnice koje mogu da vam naprave „haos“ u stomaku:
1. Sladoled
Kada se spomene trovanje hranom, mnogima prvo na pamet padne neadekvatno spremljeno ili pokvareno meso. Međutim, pored toga i sladoled bi mogao da bude jedna od najgorih namirnica, upozoravaju stručnjaci.
Amrin Bašir, predavač biomedicinskih nauka na Univerzitetu Aston u Birmingemu, rekao je da svaka hrana koja se uzme na pikniku predstavlja rizik od trovanja hranom.
„Tokom leta, sve više ljudi kuva napolju na piknicima i roštilju. Nedostaje sigurnost koju kuhinja pruža – sudoper za pranje ruku, sterilizovane radne ploče za pripremu hrane“, rekao je on i dodao da su uobičajene bakterije koje se javljaju kompilobakterija, salmonela, ešerihija koli i listerija. Sve one se razmnoažavaju na toplim letnjim temperaturama.
2. Klice
Nekuvane ili slabo skuvane klice zaslužne su za „izbijanje“ mnogih bakterija. Prema Agenciji za standarde hrane, sve vrste klica – uključujući lucerku, mungo pasulj, klice deteline i rotkvice mogu da šire infekciju koja je uzrokovana bakterijskom kontaminacijom njihovog semena.
3. Salate
Takođe, i određene salate mogu da predstavljaju rizik od trovanja. Jedan od mogućih izvora kontaminacije je voda koja se koristi za navodnjavanje polja salate. To se dešava kada stajsko đubrivo uđe u sistem za navodnjavanje zelene salate, bakterije iz životinjskog izmeta mogu da završe u salati.
(Espreso/Srpski portal)