RECEPT
NAPRAVITE ĐURĐEVDANSKU SARMU ZA DUPLO BRŽE VREMENA NEGO DO SADA: Biće vam ŽAO što niste znali ovaj NAČIN UVIJANJA
Sarma je često jelo na srpskim svetkovinama i veseljima
Sarma je tradicionalno jelo, koje se uglavnom pravi od kiselog kupusa, mlevenog mesa i pirinča tako što se meso i pirinač uviju u jedan list kupusa.
U pojedinim krajevima Srbije sarma se uvija u lišće vinove loze, a nadev se pravi od pirinča proprženog na luku.
Na ovakav način se spremaju za vreme posta. Sarma je često jelo na srpskim svetkovinama i veseljima.
Sastojci:
1 glavica kupusa
1 čaša mleka
Vruća voda
Za fil:
2 šolje pirinča
300 g mesa
1 glavica crnog luka
2 kašike paradajz paste
so, peršun
2 čaše vode
Za sos:
1 kašika putera
1 paprika
1 paradajz
2 čena belog luka
so
3 čaše vode
Isprobajte još brži i praktičniji način uvijanja uz pomoć šolje.
Priprema:
Glavici kupusa odstranite koren,stavite u šerpu sa vodom i u tu rupu sipajte mleko. Kuvajte dok ne omekša. Za to vreme pripremite sos tako što ćete u tiganju propržiti luk i mleveno meso, dodajte potop pirinač i sipajte vodu. Kada se pirinač skuva začinite i dodajte paradajz pastu.
Ostavite da se malo prohladi. Gotovom kupusu odstranite listove, uzmite list kupusa, stavite u veliku šolju tako da malo viri sa rubova. Stavite kašiku-dve fila zavisno od veličine lista.
Poklopite delovima listova koji vire preko šolje. Okrenite napako i istresite u vatrostalnu posudu. Tako uradite sa preostalim filom i kupusom.
Napravite sos:
Papriku, paradajz i šargarepu iseckajte i stavite u šerpu. malo propržite na puteru papPrelijte vodom, dodajte beli luk i kuvajte dok ne omekša. Na kraju izblendajte štapnim mikserom, posolite i prelijte preko paprika. Peče se u zagrejanoj rerni na 180 stepeni 30-40 minuta.
Majke i snajke:
(Espreso/Stvar ukusa)