Suve šljive, Foto: Profimedia

OBRATITE PAŽNJU

EVO DA LI JE ZDRAVO SUŠENO VOĆE I POVRĆE: Posle ovog TRIPUT ĆETE RAZMISLITI O JEDENJU ISTOG

Sušeno voće i povrće od davnina je zastupljeno u ishrani ljudi i smatraju se zdravijom alternativom mnogim grickalicama. Dehidracija je jedan od najstarijih metoda očuvanja hrane i dok su se naši preci oslanjali na sunce za sušenje hrane, danas postoje specijalni kućni aparati koji mogu da izvuku vodu iz voća i povrća, koja stvara bakterije. Na taj način hrana se čuva mnogo duže od njenog običnog roka trajanja

Objavljeno: 04.05.2023. 12:30h

Dehidracija je jedan od najstarijih metoda očuvanja hrane kojom se na taj način izvlači voda, a namirnice mogu da se čuvaju mnogo duže od njenog običnog roka trajanja.

Sušeno voće i povrće od davnina je zastupljeno u ishrani ljudi i smatraju se zdravijom alternativom mnogim grickalicama. Dehidracija je jedan od najstarijih metoda očuvanja hrane i dok su se naši preci oslanjali na sunce za sušenje hrane, danas postoje specijalni kućni aparati koji mogu da izvuku vodu iz voća i povrća, koja stvara bakterije. Na taj način hrana se čuva mnogo duže od njenog običnog roka trajanja.

Da li je sušeno voće i povrće hranljivo kao i sveže?

Dehidrirana hrana zadržava svoju nutritivnu vrednost, duže traje i ostaje bezbedna za jelo. Hrana ostaje uglavnom ista, iako proces sušenja može da uništi vitamine A i C. S druge strane, broj kalorija može da se poveća jer kako se hrana sušenjem skuplja i hranljive materije postaju sve koncentrisanije. Gotovo sve namirnice mogu da se suše i i tako dehidrirane koriste dugo u ishrani, a neke uobičajene namirnice dobijene dehidracijom su:

O čemu treba voditi računa kada se koriste sušene namirnice?

foto: Printscreen/Youtube/DOORS OF HEALTH

Proces dehidracije zadržava originalnu nutritivnu vrednost hrane. Na primer, čips od jabuke će imati isti sadržaj kalorija, proteina, masti, ugljenih hidrata, vlakana i šećera kao i sveže voće. Međutim, budući da sušena hrana gubi sadržaj vode, obično ima više kalorija po težini. Nutricionisti s toga preporučuju da porcije dehidrirane hrane budu manje od onih koje se preporučuju za neprerađenu hranu kako bi se izbeglo prejedanje.

Suvo grožđe

Suvo grožđe bogato je antioksidansima, koji pomažu u zaštiti ljudskih ćelija. Takođe su dobar izvor vlakana, gvožđa i kalijuma. Grožđe gubi vodu i skuplja se tokom procesa sušenja, pa šećer i kalorije, ostaju koncentrisaniji. Na primer, velika šaka suvog grožđa ima oko 17 grama šećera.

Kajsije

Suve kajsije imaju više hranljivih materija od svežih. Porcija od 5-6 suvih kajsija ima više od 4 puta vlakana od cele sveže kajsije. Vlakna pomažu u smanjenju rizika od srčanih bolesti, dijabetesa i nekih vrsta raka. Suve kajsije takođe imaju više kalijuma, gvožđa i kalcijuma. Ali, takođe imaju mnogo više kalorija i šećera, i gube većinu vitamina A i C tokom procesa sušenja.

Suve šljive

foto: Profimedia

Osim nekoliko vitamina, većina hranljivih sastojaka je bolja u suvim šljivama nego u svežim. Imaju visok sadržaj kalijuma, gvožđa, vlakana i vitamina K, kao i antioksidansa. Kao i drugo sušeno voće, suve šljive sadrže mnogo kalorija i šećera, a zna se da su najbolja namirnica koja pomaže prilikom zatvora.

Sušene bobice

Osušene bobice često sadrže više hranljivih materija – poput vlakana, gvožđa i kalijuma – od svežeg voća. Ali, kada se „izvuče“ voda, šećer i kalorije se sve više koncentrišu. Borovnice su poznate po tome što su bogate antioksidansima, ali, sušenjem gube do polovine tih moćnih supstanci.

Sušeno povrće

Suve šljive su najbolji prirodni laksativ, a neke osobe moraju da budu na oprezu

Od brokolija do tikvica, većina povrća može da se suši kao grickalica ili kasnije koristiti u supama, čorbama ili drugim jelima. Poput voća, sušeno povrće može da zadrži više hranljivih materija od sveže verzije. Ali, i povrće može da izgubi vitamine A i C tokom sušenja.

(Espreso/Eklinika)