male tajne velikih majstora
GORDON REMZI OTKRIO TAJNI RECEPT ZA SPREMANJE SUTLIJAŠA: Naše DOMAĆICE moraju da zapišu TRIK za KREMASTIJI UKUS
Sutlijaš je slatkiš koji se često nalazi na našoj trpezi, a ovo je caka kako da vam ispadne najkremastiji.
Tako jednostavno, a tako ukusno, mnogi bi rekli. Kuvanje pirinča u mleku, a zapravo nije samo to. Ovo kremasto zadovoljstvo naše bake prave najbolje, a ova poslastica je toliko poznata širom sveta da i u Africi postoji verzija ovog jela.
Predlažemo da ga napravite tradicionalno, pomoću 2 savršena trika Gordona Remzija. On savetuje da ga "očešljate" viljuškom i da vodite računa o razmeri, na 100 g pirinča ide 150 ml vode.
Sastojci:
- 200 g pirinča
- 1 l mleka
- 1 vanilin šećer
- 8 kašika šećera
- malo cimeta
Priprema: Pirinač operite i procedite, pa stavite u šerpu. Sipajte 300 ml vode i kuvajte. Sipajte prstohvat soli i kuvajte dok ne proključa. Zatim smanjite temperaturu i postepeno dodajte još 100 ml vode. Sve vreme mešajte da se ne zalepi za dno šerpe i ne zagori. Kad voda ispari, kroz pirinač prođite nekoliko puta viljuškom, kao da zahvatate špagete. Tako će biti vazdušast. Postepeno dodajte mleko i sve vreme mešajte. Kada se malo zgusne, sutlijaš je spreman. Njemu treba oko 15 minuta da se skuva. Dodajte šećer i vanilu, pa promešajte još minut, dva na ringli. Poklopite ga i ostavite 10 minuta da odmori, pa služite.
(Espreso/Stvar ukusa)