Jetra, Foto: Printscreen/Youtube/Elearnin

OBRATITE PAŽNJU

OVA HRANA VAM UNIŠTAVA JETRU: Prva na SPISKU je ona koju jedemo skoro SVAKI DAN

Hrana s visokim nivoom soli povećava rizik od nealkoholne bolesti masne jetre

Objavljeno: 03.05.2023. 12:04h

Svaki višak glukoze u krvi pretvara se u masne ćelije. Jetra je jedno od mesta u našem telu gde se skladišti višak masti. Vremenom se ćelije jetre postepeno zamenjuju masnim ćelijama, što dovodi do bolesti masne jetre koja nije povezana sa alkoholom.

Nutricionista Laura Braun je govorila o zdravlju naše jetre, ali i namirnicama koje treba da izbegavamo kako bismo bili što zdraviji. Pržena i prerađena hrana nalazi se prva na listi nezdravih namrinica kada je u pitanju jetra.

foto: Profimedia

- Ljudi treba da se drže podalje od većine prerađenih i prženih stvari poput slatke hrane, kolača, gaziranih pića i voćnih sokova. To je zato što povećavaju količinu masti u jetri - objasnila je Laura za Express.

Kako dodaje, hrana s visokim nivoom soli povećava rizik od nealkoholne bolesti masne jetre.

"Prerađena hrana podiže sadržaj šećera u krvi, što u konačnici povećava nakupljanje masti u jetri. Masno prerađeno meso s visokim nivoom zasićenih masti takođe treba izbegavati kako bi se smanjio ovaj rizik."

foto: Profimedia

Zdravlje jetre

Lekari objašnjavaju da je bolest masne jetre usko povezana s prekomernom težinom, a nakupljanje masti u jetri takođe je povezano s dijabetesom tipa 2, bolestima srca i problemima s cirkulacijom.

Za zdravu je jetru, zato, najvažnija upravo uravnotežena i zdrava ishrana bazirana na svežim namirnicama.

LEKARI VODILI EPSKU BORBU ZA ŽIVOT: Najmlađem pacijentu na respiratoru OTKAZALI organi! Evo njegove priče:

(Espreso/Informer)