Roštilj, Foto: Stock

važno

OVO JE TRIK ZA NAJUKUSNIJE ĆEVAPE SA ROŠTILJA: Posle njega vam NIKAD neće biti SUVI I GUMENI

Meso s roštilja mora biti mekano i sočno, a nakon obroka ne smete da osećate težinu u želucu i da se sećate ćevapa ceo dan. Pročitajte ove savete i samo ih se držite

Objavljeno: 01.05.2023. 09:25h > 09:27h

Mnogo puta u životu smo se našli u situacijama kada je trebalo da preuzmemo odgovornost, ali jedna od stresnijih je definitivno priprema roštilja za ekipu. Ako sve ispadne kako treba, o tome će se pričati nekoliko dana, ali spremite li loš roštilj – ući ćete u legendu!

Kako biste izbegli prepričavanje neuspešnih kulinarskih sposobnosti svakog narednog Prvog maja, uz pivo i smeh, pred vama je nekoliko važnih saveta.

Meso s roštilja mora biti mekano i sočno, a nakon obroka ne smete da osećate težinu u želucu i da se sećate ćevapa ceo dan. Pročitajte ove savete i samo ih se držite.

Za ćevape i pljeskavice koristite isključivo juneće meso i to prvu četvrtinu (vrat, plećku, flam i rebra), a june ne sme biti starije od 18 meseci.

Meso neka bude hladno od nule do dva stepena, seče se na komade, usitnjava prvo na krupnoj šajbi i soli, jer so konzervira i omekšava, ali i pospešuje ukus.

Na kilogram mesa ide dva odsto soli i to je zakon. Zatim odleži i melje se na sitnoj šajbi i ponovno hladi, ne sme da se podigne na sobnu temperaturu – to je formula za savršene ćevape i pljeskavice.

foto: Profimedia

Ljudi najčešće uzimaju ćevape za roštilj zato što misle da je s njima najteže pogrešiti, što nije baš tačno. Naime, malo ljudi zna da je ćevape uvek bolje peći u tiganju iznad roštilja jer njih bi trebalo sve vreme okretati dok se peku ukoliko želite da budu sočni i ukusni kao u vašoj omiljenoj kafani.

Dakle, stavite malo masnoće u tiganj, beli luk koji ste ostavili u ljusci i grančicu ruzmarina. Neprestano tresite tiganj iznad vatre i dobićete mekane i sočne ćevape koji će nestati u trenu.

foto: Nebojša Mandić

Na roštilju ovo nije moguće postići, posebno ako ste okupili veće društvo pa na rešetku ili ploču stavite odjednom tridesetak ćevapa.

I nemojte da žurite - možda vam je cilj da što pre servirate hranu, ali sa slabijom vatrom ne samo da ćete dobiti savršeno pečene ćevape, nego je možete duže i održavati, što znači da ćete na vašem roštilju moći da pečete hranu koja će moći da se mezi tokom celog dana.

(Espreso/24sedam)