PRVI MAJ
OVO JE NAJBOLJA MARINADA ZA PILEĆI BATAK NA ROŠTILJU: Jedan neobičan sastojak SVE MENJA! (RECEPT)
Batake oprati i osušiti
Beli luk očistiti i usitniti. Pomešati sa čili prahom i mlevenom paprikom, biberom i 1 kafenom kašikom soli. U polovinu smeše dodati 1 kašiku ulja i ostaviti sa strane.
Preostalo ulje zagrejati u malom tiganju, preostalu smešu začina i paradajz pirea pržiti u njemu 1-2 minuta. Skinuti sa ringle, začiniti sirćetom, medom, po potrebi dodati još soli i ostaviti da se prohladi.
Batake oprati i osušiti. Kožu sa donje strane pažljivo podići naviše i batake premazati začinjenim uljem koje je bilo ostavljeno sa strane. Vratiti kožu na svoje mesto i blago pritisnuti.
Batake peći 20-25 minuta na vrelom roštilju (po želji u posudi za roštilj od aluminijuma), uz okretanje, dok ne budu dobro pečeni. U toku poslednjih 3-5 minuta pečenja premazati Barbecue sosom i često okretati.
(Espreso)