prelepo
OVAJ STARINSKI KOLAČ JE BIO NAJPOZNATIJI U JUGOSLAVIJI: Danas ga nema ni NA VIDIKU, a recept SVI TRAŽE
Danas postoji mnogo verzija, a ovu malo ko zna
Ovaj kolač se u Jugoslaviji redovno spremao, a sve domaćice su recept znale napamet.
Danas postoji mnogo verzija, a ovu malo ko zna.
Krenuće vam voda na usta iste sekunde.
Sastojci
Testo:
2 pune kažike masti (250 g masti)
2 žumanca
1 belanac
4-5 kašika šećera
1 mala šoljica mleka
1 prašak za pecivo
brašna onoliko da se zamesi testo koje se ne lepi
Fil:
1 kg nakiselih jabuka
2-3 kašike šećera
3-4 kašike griza
1 kesica cimeta
100 g suvog grožđa
100 g mlevenih oraha
1 kašičica praška za pecivo
1 kesica vanile po želji
Priprema
Testo: mast i šećer penasto umutiti kašikom, u to dodati šumanca i belanac i nastaviti sa mućenjem dok se ne sjedini, dodavati brašno pomešano sa praškom za pecivo, i otprilike na pola dodati šoljicu mleka, pa zatim dodati još brašna dok se ne umesi glatko sjajno testo koje se ne lepi.
Fil: jabuke oljuštiti, narendati i staviti u šerpu da se prodinstaju. Kada omekšaju i masa postane kašasta, ali da ima malo i soka dodati griz, mlevene orahe, suvo groždje, cimet, vanilu i prašak za pecivo, sve izmešati i ostaviti da se malo prohladi.
Za to vreme testo podeliti na dva dela, razvući oklagijom (nemojte se truditi da celu koru u jedan mah položite u testo jer se testo kida) i tako razvučeno testo položiti u pleg veličine 25x30 cm. Testo rukom lepo pritisnuti da kora bude cela, pa preko nje staviti fil od jabuka.
Preko fila opet razvući koru, i iz delova ako ne moše cela, rukom malo sjediniti da se pokrije ceo fil (za neravnost ne brinite, prilikom pečenja to se izgladi i staviti da se peče na umerenu vatru oko 45 minura, odnosno kada gornja kora porumeni izvaditi iz rerne. Prohladjeno posuti odozgo šećerom u prahu i seći kocke šeljene veličine (ja lično volim manje kocke) i služiti.
(Espreso/Recepti.com)