obavezno uradite ovo!
URADITE OVO SA ALUMIJUMSKOM FOLIJOM I SVO ZAGORELO MESO ĆE NESTATI SA ROŠTILJA: Čisti PRLJAVŠTINU kao od šale
Dolazi nam Prvi maj, spremaće se čuveni roštilj, ali pre toga morate dobro očistiti rešetke!
Bito je dobro ga očistitit jer na njemu verovatno ima ostataka od izgorelog mesa, kao i prašine i druge prljavštine!
Prljavi roštilj nije dobar iz očiglednih razloga, preostali skoreni i zagoreli ostaci hrane mogu se zalepiti za sveže meso koje pečete, uništiti mu ukus, a stara masnoća može proširiti na jelo i štetne bakterije.
Ali, ako rešetke čistite četkom, komadići koji su se odlomili s četke mogu ostati na rešetki, a posle sa hranom završiti u vašem želudcu i izazvati niz zdravstvenih problema. Srećom, postoji rešenje, najlakša i najsigurnija metoda čišćenja rešetke za roštilj je ona za koju vam samo treba krpa, hvataljke i nekoliko komada aluminijumske folije.
Čišćenje roštilja nikad nije bilo lakše:
1. Starom krpom (važno je da je suva) prebrišite rešetku i otklonite sve komadiće i mrlje od prošlog korišćenja.
2. Prekrijte rešetku sa jednim ili dva sloja aluminijumske folije i maksimalno ugrejte rešetku. Potom ostavite da odstoji prekrivena folijom otprilike 25 minuta.
3. Ugasite vatru i ostavite da se roštilj ohladi. Pomoću hvataljki otklonite foliju. Iskoristite krpu da obrišete prljavštinu koja treba da se pretvori u prah.
Vaš roštilj je sada čist, bez opasnosti po zdravlje i neželjenih komada hrane. I ubuduće, nakon svakog korišćeja roštilja iskoristite aluminijsku foliju na opisan način i dobro očistite roštilj.
(Espreso/Srbija danas)