znate li
KADA ČUJETE ŠTA MED OD OVE BILJKE RADI, UZIMAĆETE GA STALNO: Malo ko zna koliko je LEKOVITO
Med od maslačka nije proizvod pčela, već sirup koji se priprema od cvetova, vode i šećera. Konzistencija mu je ređa od većine vrsta pravog meda, ali je izgledom i bojom sličan pčelinjem medu
Maslačak je biljka koja prekriva livade i travnjake u proleće. Dugo vremena se smatrao beskorisnim korovom, ali danas znamo da u sebi sadrži mnogo korisnih spojeva koji blagotvorno deluju na naš organizam.
Med od maslačka nije proizvod pčela, već sirup koji se priprema od cvetova, vode i šećera. Konzistencija mu je ređa od većine vrsta pravog meda, ali je izgledom i bojom sličan pčelinjem medu.
Ima iznenađujuće sličan ukus kao tradicionalni med te se lako može uklopiti u vašu ishranu. Izvrsna je zamena za med za vegane ili za one koji su alergični na pčelinji med.
Odličan je dodatak tostu, kolačima, palačinkama i keksićima te se može koristiti na isti način kao i med u čaju i drugim napicima.
Branje maslačka
Branje maslačka je relativno jednostavan proces. Cvetovi se beru tokom aprila i maja na livadama udaljenim od puta.
Toplo, sunčano i suvo vreme idealno je za berbu cvetova. Preporučuje se da ih upotrebite odmah nakon berbe jer će se tako najbolje sačuvati njihova lekovita svojstva.
Priprema
Za pripremu ovog slatkog sirupa će vam trebati cvetovi maslačka, voda, šećer, limun, posuda za kuvanje, drvena kašika za mešanje, cediljka i gaza za proceđivanje.
(Espreso/Index.hr)