Lepinja, Foto: Printscreen/Youtube/O Kanal
SPECIJALITETI SRBIJE
OTKRIVEN STARI UŽIČKI RECEPT ZA LEPINJU: Punjena je OVIME i odmah će vam krenuti voda na usta (FOTO)
Svi smo ga jeli, ali ovakvo sigurno ne, ovo jelo je svetski poznato
Objavljeno: 28.04.2023. 20:05h
Ivona Jelić
Domaćica kaže da je za Užice samo sentimentalno vezana, ali iako nije odande, zna savršen recept za ovo sjajno srpsko jelo.
Svi volimo kada dobra komplet lepinja krene da nam se razliva i topi u ustima, a mast da nam se sliva po prstima.
Kaže da je vezana i za lepinje, pa evo jednog tradicionalnog recepta za Užičku komplet lepinju.
Sastojci:
- 500gr brašna
- 250ml mlake vode
- 3 kašike ulja
- 1 kašičica soli
- 1/2 kašičice šećera
- 1 kvasac
- Fil:
- 200gr kajmaka
- 4 jaja
- pretop
Priprema:
- Za testo zamesiti brašno i so.U mlaku vodu pomešati kvasac i šećer i pustiti da nadođe.U brašno dodati ulje i nadošli kvasac.
- Ostaviti na toplom da nadođe.Podeliti testo na 4 dela i od svakog napraviti lepinje.
- Peći na podmazanom plehu na 250 pa smanjiti na 200 oko 20 minuta. Pečene ostaviti malo prekrivene krpom da omekšaju.
- Svaku lepinju preseci na pola. Donji deo namazati kajmakom i umućenim jajetom (na svaku lepinju po jedno jaje).
- Zapeći u rerni (dok se jaje ne zapeče). Izvaditi iz rerne, staviti pretop pa poklopiti gornjim delom lepinje.
KARAVAN MAJKE I SNAJKE POSETIO ZLATIBOR: Raša pripremio specijalitet ovog mesta KOMPLET LEPINJA ODUŠEVILA:
(Espreso/ Lepote srbije)