recept
ITALIJANI SAMO OVAKO PRAVE VANILICE, NIŠTA DRUGO NE PRIZNAJU: U jednom sastojku je TAJNA SAVRŠENOG UKUSA (VIDEO)
Vanilice su čuveni srpski kolač, ali isprobajte i italijansku verziju sa čokoladom
Postoje ti kolači koji mirišu na detinjstvo. Spremale su nam majke i bake konstanto i uvek je lepo setiti se toga.
Vanilice su kolači koji nas vraćaju u detinjstvo. Prave se od testa i pune džemom, a na kraju pospaju šećerom u prahu. Što duže stoje to su ukusnije, a jedan vodeći kulinarski sajt ih je proglasio najboljim kolačima na svetu.
Isprobajte i italijasnku verziju čuvenih vanilica, isto se prave od testa, ali se pune čokoladom. Odlični su za praznike.
Sastojci:
125 g putera
150 g šećera
80 ml ulja
2 jajeta
1 kesica vanilin šećera
prstohvat soli
80 g kukuruznog skroba
350 g brašna
6 g praška za pecivo
150 g čokolade
100 ml pavlake
Priprema:
Umutite puter sa šećerom, pa dodajte ulje i promešajte. Zatim dodajte jaja, vanilin šećer, prstohvat soli i skrob. Dobro sjedinite, pa sipajte prosejano brašno sa praškom za pecivo. Umesite testo.
Odvajajte po malo testa i oblikujte loptice. Ako imate neku rešetku pritisnite lopticu, kako bi ostala šara.
Ako nemate samo je malo spljoštite između ruku. Poređajte na pleh obložen pek papirom. Pecite ih u zagrejanoj rerni na 170°C oko 20 minuta.
Čokoladu istopite sa slatkom pavlakom, pa premažite jednu poluloptu od testa i preklopite drugom.
Voditeljke Kurir televizije spremaju kolač:
(Espreso/Stvar ukusa)