Džejmi Oliver, Foto: Profimedia
PREUKUSNO
PITA PO RECEPTU DŽEJMIJA OLIVERA KOJA SE PRAVI ZA 30 MINUTA: Svi je prepisuju (FOTO)
Ukusna pita od piletine i povrća koja će se topiti u ustima
Objavljeno: 26.04.2023. 16:30h
> 16:37h
Ivona Jelić
Svima nam je potreban balans proteina i povrća. Zbog toga je vrlo važno da svaki obrok sadži ove komponente. Uz odgovarajuće dodatke masti i ugljenih hidrata imaćemo ručak iz snova i to u nekoliko poteza.
Evo kako je Džejmi Oliver napravio sjajnu pitu sa povrćem i mesom, mi smo se oduševili, a sastoci nisu preskupi, a ukus je fenomenalan.
Sastojci
- 500 g pilećih bataka bez kože i bez kostiju
- maslinovo ulje
- 1 veza mladog luka
- 320 g mešanih pečuraka
- 320 g lisnatog testa
- 600 ml mleka
- 1 prepuna kašika običnog brašna
- 1 kašika senfa
- 80g mešavina potočarke, spanaća i rukole
Priprema
- Zagrejte rernu na 200°C.
- Piletinu iseckajte na komade od 3 cm i stavite u tiganj od 30 cm sa neprijanjajućim slojem na srednje jakoj vatri sa 1 kašikom maslinovog ulja, redovno mešajući.
- Isecite mladi luk, iseckajte na 1 cm dužine i dodajte u tiganj.
- Isecite i iseckajte pečurke. Kuvajte 10 minuta, ili dok ne porumeni, redovno mešajući.
- U međuvremenu, odmotajte list peciva na papiru i zarežite ivicu od 3 cm oko ivice (nemojte seći do kraja), a zatim vrlo lagano zarežite veliki unakrsni uzorak preko unutrašnjeg dela. Premažite sa malo mleka, a zatim stavite testo, još uvek na papiru, direktno na srednju policu rerne da se peče 17 minuta, ili dok ne porumeni, digne i ispeče.
- Mešajte brašno u tiganju 1 minut, a zatim postepeno umešajte mleko. Krčkajte na srednjoj vatri dok testo ne bude gotovo, povremeno mešajte i olabavite dodatnim prskanjem mleka, ako je potrebno.
- Ugasite vatru, promešajte senf i polovinu listova, pa začinite do savršenstva. Izvadite testo iz rerne, ostavite da se malo ohladi, a zatim prebacite na dasku za serviranje, odbacite papir.
- Oštrim nožem isecite ivicu, sekući samo nekoliko gornjih slojeva peciva. Koristite krišku ribe da pažljivo podignete i uklonite unutrašnji deo (poput poklopca), ostavljajući sloj peciva na dnu. Stavite preostale listove i fil, pa vratite poklopac, isecite i poslužite.
Prijatno!
RECEPT DANA: Biftek Velington - kruna kulinarstva! Ako savladate pripremu ovog jela, smatrajte da ste uspeli:
(Espreso/Jamie Oliver)