VARKA
PO OVA 2 ZNAKA ĆETE PREPOZNATI DOMAĆE JABUKE: Ako ih ugledate na pijaci, ODMAH NAGRABITE
Evo šta utiče na svežinu jabuke i kako da više nikada ne kupite voće iz prošle sezone
Svi mi želimo najkvalitetnije i najsvežije za nas i našu porodicu. Jabuke mogu da stoje jako dugo, to je opšte poznato, i nije najjednostavnije prepoznati da li su ekstra sveže.
U nastavku možete pročitati koji sve faktori utiču na dugotrajnu svežinu jabuka i na šta obratiti pažnju kada se nađete na pijaci u kupovini.
Domaće i sveže jabuke imaće zelenu i čvrstu peteljku pa ćete stare jabuke prepoznati i po tome što je peteljka suva i lako se otrgne.
Sveže jabuke će, osim čvrste i zelene peteljke, imati snažniji miris i biće čvršće na dodir, stoga obratite pažnju i na to. Takođe, kora svežih jabuka je glatka i čvrsta, dok starije jabuke već imaju naboranu koru.
Jabuke koje su ubrane prošle sezone možete prepoznati i po diskoloraciji na kori koja je najčešća na mestima gde je jabuka mekša, što znači da je tamo već započeo proces truljenja. Ako probate jabuku za koju niste sigurni je li sveža, biće pomalo bezukusna i imaće brašnastu teksturu, a kora će imati gorkast okus. Održite svežinu jabuka pravilnim čuvanjem.
Kako bi jabuke duže trajale nakon što ih kupite, najbolje bi bilo da ih držite na nekom hladnijem mestu, poput ostave, gde će ostati sveže i do mesec dana. Ako ih čuvate u frižideru, možete dva meseca biti sigurni da će ostati sveže i jednako ukusne kao kada ste ih kupili.
Takođe, ako držite jabuke pored nekog drugog voća, imajte na umu da one otpuštaju etilenski plin koji može ubrzati propadanje voća koje je uz njih. Pravilno skladištenje ključno je da bi voće što duže bilo sveže.
RETKE I STARE SORTE VOĆA I POVRĆA U BOTANIČKOJ BAŠTI! Jabuke različitog oblika, veličine, boje KALEMLJENJE ZABORAVLJENIH VRSTA:
(Espreso/ B92)