MORATE PROBATI!
KUVARICA OTKRILA ŠTA MORATE DA DODATE U MESO DA BILO MEKANO: Samo sa TIM sastojkom NEĆETE pogrešiti
Kuvar nam odaje tajnu kako da meso uvek bude sočno i meko uz pomoć samo jednog sastojka!
Ovaj začin svi imate u kući, a upotreba mu je višestruka! Soda bikrabona se koristi i da bi meso ostalo sočno i meko!
Mleveno meso i obično meso
"Na 450 grama mlevenog mesa dodajte jednu četvrtinu kašičice sode bikarbone i ostavite tako meso 15 minuta pre pripreme", savetuje kuvarica i autorka gastro tema Sara Tane.
"Mlevena junetina tokom pečenja ispušta puno tečnosti, pa je teško postići lepu karamelizaciju i zapečenost mesa. Neki kuvari rešavaju tu poteškoću pečenjem mljevenog mesa u manjim količinama, ali trik sa sodom bikarbonom rješava taj problem", kaže Sara, prenosi Radio Sarajevo.
U osnovi, radi o tome da viši pH sode bikarbone sprečava vezivanje proteina i samim time gubitak tečnosti.
"Osim s junetinom, trik bi trebalo da funkcioniše i sa ćuretinom, piletinom, jagnjetinom ili čak kobasicama", kaže Sara.
Sve što je potrebno da uradite jeste da natrljate površinu mesa sodom koja će podići pH vrednost i sprečiti da se protieni stvrdnu tokom termičke obrade.
(Espreso/Stil)