tajna
OVU GREŠKU SVI PRAVITE KADA PEČETE KROMPIR: Zbog TOGA ispadne TVRD KAO KAMEN, sa ULJEM uradite JEDNU STVAR
Potrebno je samo da izbegnete uobičajene greške
Krompir iz rerne, koji god recept koristili za njegovu pripremu, može biti tako ukusan prilog da zaseni glavno jelo.
Izbegnite uobičajene zamke i pripremite savršen pečeni krompir.
Potrebno je samo da izbegnete uobičajene greške.
Evo nekoliko najčešćih:
1. Pečete sirov krompir
Kada u rernu stavite sirov krompir budite spremni da duže čekate da se ispeče. Naime, sirov krompir je pun vode i može se desiti da bude tvrd iako izgleda da se dovoljno ispekao. Zbog toga je najbolje da krompir blago obarite pre stavljanja u rernu. Dovoljno je da bude 3/4 skuvan. To ćete proveriti tako što ćete ga probosti nožem. Potrebno je da bude dovoljno mekan da ga vrh noža probuši, ali da krompir ne spadne s noža kad se podigne. Krompir zatim pre pečenja procedite i pecite u rerni zagrejanoj na 200 stepeni oko pola sata.
2. Pečete krompir u hladnom plehu
Kada krompir stavite u hladan pleh veći je rizik da će se zalepiti za dno tokom pripreme. Pleh prvo malo zagrejte u rerni, pouljite pa vratite u rernu da se i ulje zagreje, pa tek onda stavite krompir.
3. Pretrpate pleh
Ako između krompira ima prostora, ravnomernije će se pripremiti. Zbog toga je veoma važno da lepo rasporedite krompir.
4. Previše okrećete krompir tokom pečenja
Ako krompir stalno okrećete neće biti dovoljno ukusan ni lepo ispečen. Sačekajte da se dobro ispeče s jedne strane, pa ga tek tad okrenite.
5. Stavljate previše ulja
Stavljajući previše ulja, pečeni krompir neće biti ništa zdraviji od običnog pomfrita. Dovoljno je da ulje samo prekrije pleh u kome se krompir peče. Koristite maslinovo ulje ili otopljen maslac. Ako želite aromatičniji obrok, dodajte ulju malo ruzmarina ili žalfije.
Majke i snajke:
(Esoreso/Stvar ukusa)