Trik
KUVAJTE PASULJ SAMO NA OVAJ NAČIN I ODMAH ĆE BITI GUST: Zaprška vam NIJE POTREBNA, stalno ćete ga TAKO PRAVITI
E pa postoji rešenje kako da vaš pasulj bude gust i bez zaprške
Pasulj je tradicionalno srpsko jelo koje prave sve domaćice. Iako je dobar i bez zaprške, sa zaprškom je još ukusniji. Mada postoje oni koji ne bi smeli da jedu previše začinjenu hranu ili jednostavnone vole da ubace zapršku u svoja jela.
E pa postoji rešenje kako da vaš pasulj bude gust i bez zaprške.
Evo recepta.
Sastojci:
500 gr šarenog graha pasulja
1 komad sušenog ili dimljenog mesa (slanina, kobasice, sušena govedina)
1 velika glavica luka
2 šargarepe
1 paradajz
2,5 dcl sosa od paradajza, ako imate domaćeg još bolje
1 kašika ajvara
suvi začin
ulje
mlevena crvena paprika (ljuta)
biber i so
Priprema:
Pasulj 3 puta prokuvajte i bacite vodu. Nakon trećeg puta ostavite pasulj u cediljku sa strane, a u šerpi na ulju popržite lagano suvo meso, paradajz, šargarepu, glavicu luka (u komadu): dok se sastojci lagano prže, dodati kašiku ajvara, još minut pustiti na vatri, dodati pasulj i zaliti sve vodom.
Začinite sa solju, biberom, paprikom i suvim začinom. (pazite na so, nju uvek možete naknadno dodati).
Kuvati dok sve ne proključa, kad proključa, smanjiti vatru i poklopiti sa malim otvorom za paru.
Kada lonac ostavite malo otvoren, para izlazi napolje i na taj način pasulj postaje gušći, zato vam zaprška i nije potrebna.
Kuvajte pasulj sat vremena na laganoj vatri, dodate sos od paradajza i kuvajte još 40 minuta.
Toliko je uglavnom potrebno da se pasulj zgusne i da se svi ukusi sažmu. Uvek možete probati zrno i videti u kojoj ste fazi.
Ukoliko preterate sa solju, mali trik, ubacite u pasulj jedan sirovi krompir i skuvajte ga u njemu, upiće svu so.
Ukoliko volite ljutinu, slobodno dodajte par kapi tabasko sosa ili ljuće kobase umesto suvog mesa!
Serviranje:
Uz dobar komad hleba, pasulj za salatu i prijatno.
Majke i snajke:
(Espreso/Krstarica)