SAVETI
MAJSTORI VAM NIKADA NEĆE OTKRITI OVAJ TRIK ZA OTČEPLJIVANJE SUDOPERE: Dva sastojka koštaju manje od 100 dinara
Kada su cevi malo više začepljene, Dominik predlaže sledeće rešenje
Često iz očaja praktikujemo kupovinu veoma skupih proizvoda za otčepljivanje sudopere. Agresivna sredstva će oštetiti cevi, a možda ni neće obaviti posao kako treba.
Sledeći korak najčešće je poziv majstoru, čak i kada nema potrebe za profesionalnom intervencijom.
Ako se iz kuhinje širi neprijatan miris, potrebna su vam samo dva sastojka da problem rešite, a koštaju manje od 100 dinara.
Stari trik koji preporučuju stručnjaci iz britanske firme za čišćenje jeste da prokuvate vodu i sipate je u odvod od sudopere. Nakon 15 minuta uradite isto, ali ovog puta sa ledenom vodom. Kako stručnjaci kažu, vrela voda će "otopiti" naslage koje su se nahvatale na cevima, a hladna će ih isprati.
"Ovo bi trebalo da natera sve preostale masnoće da se 'odlepe' i speru, čime će nestati i neprijatan miris“, kaže vodoinstalater Dominik Lis-Bel.
Kada su cevi malo više začepljene, Dominik predlaže sledeće rešenje - alkoholno sirće, namirnicu koju svi imamo u kući.
"Sipajte šolju alkoholnog sirćeta u odvod, pustite da odstoji 30 minuta, a zatim isperite vrućom vodom", savetuje.
Treće rešenje je takođe namirnica koju ima svako domaćinstvo, a koja se pokazala kao efikasno sredstvo za čišćenje. Reč je, naravno, o sodi bikarboni.
Sodu bikarbonu mnogi stručnjaci za čišćenje smatraju fantastičnim sredstvom za uklanjanje tvrdokornih fleka u nečistoća u kuhinji i kupatilu.
Ona se takođe može koristiti za otčepljivanje sudopere, a najbolje je kada se kombinuje sa alkoholnim sirćetom.
"Soda bikarbona je odlična za 'otapanje' mulja iz odvoda, a kada joj dodate i sirće, dobijete hemijsku reakciju koja bi trebalo da ukloni 'blokade'. Prvo sipajte lonac kipuće vode u odvod. Pažljivo, kašikom, sipajte pola šolje sode bikarbone i ostavite da tako odstoji nekoliko minuta. Zalijte šoljom alkoholnog sirćeta i sa još malo vruće vode. Ostavite 5-10 minuta. Isperite ključalom vodom. Trebalo bi da se čuje hemijska reakcija koja se javlja kada se ove dve namirnice kombinuju, nalik 'grgoljenju'. To je znak da su soda i sirće uradili posao", kažu stručnjaci.
(Espreso / Mondo)