NI U LUDILU
OVE VRSTE RIBE IZBEGAVAJTE U ŠIROKOM LUKU: VAŽE za NAJKVALITETNIJE, a NIKO NE ZNA da sadrže OVU OPASNU STVAR
Riba ima veliki sadržaj vitamina A, B12, E, D. Prisutni su još i kalijum, natrijum, fosfor, sumpor, cink, brom, fluor, kobalt i bakar
Smatramo je najzdravijim proteinom, u sebi sadrži omega 3 masne kiseline, i pogodna je za stare i mlade kada je zdrava ishrana u pitanju. Međutim zbog uslova u kojima se uzgaja i zbog propadanja planete i najbolje namirnice gube na kvalitetu. U mnogima možemo naći i štetne komponente.
Nažalost u pitanju je riba, za koju se svi hvatamo kada je zdrava ishrana u pitanju.
Meso ribe ima dosta joda koji je značajan za čoveka, kao i kalcijuma, fosfora, kalijuma, magnezijuma. Posebno je bitan jod jer je on deficitaran u ljudskoj ishrani i nema ga dovoljno u drugim namirnicama, a bitan nam je za normalnu funkciju štitne žlezde i zaslužan za stvaranje novih nervnih ćelija.
Riba ima veliki sadržaj vitamina A, B12, E, D. Prisutni su još i kalijum, natrijum, fosfor, sumpor, cink, brom, fluor, kobalt i bakar.
Sve ovo čini da ribu možemo nazvati i super namirnicom zbog bogatstva u vitaminima, oligoelementima i mineralima.
Razlika između rečne i morske ribe je znatno manje omega 3 masnih kiselina i jodu u rečnim ribama, ali zbog ostalih nutritivnih materija treba da je u ishrani uključimo koliko i morsku ribu.
Veliki problem u današnje vreme predstavlja živa u ribi, nje najviše ima u ribama predatorima kao što su ajkula i sabljarka, dok ribe koje se kod nas najviše konzumiraju su dozvoljene i do pet puta nedeljno skuša, haringa, pastrmka, dok je najmanja opasnost od žive u lososu i sardinama. Na sadržaj žive u ribama najviše treba da obrate pažnju trudnice i deca.
Dok je od morskih najbolje jesti losos, bakalar, zubatac, tunu, skušu, ribu list, sardinu, oslić, škarpinu…
Autorka je diplomirana nutricionistkinja i Bahova praktičarka. Više detalja na linku njenog instagram naloga.
ALARMANTNO! POMOR RIBA ZBOG FEKALIJA: Problem star 20 godina:
(Espreso/ Danas)