PREUKUSNO!
NIJEDNA DOMAĆICA NIJE JOŠ SPREMALA FIL OD ORAHA: Stalno smo ga jeli u TORTAMA, a za ovo nismo znali
Ako su vam dosadile klasične torte, ovo je recept koji morate probati!
Svi znamo da su najukusnije torte one koje su bogate orasima! Nije neophodno da ih ima samo u korama, već i u filu! Potpuno novi ukus fila za tortu ili kolače koji će vas oduševiti!
Patišpanj ili koru zamenite keksom, ali od oraha ne odustajte, nego napravite ovaj predivan krem kojim možete da filujete poslastice po želji. Uživajte!
Sastojci:
- 300 g oraha
- 250 ml mleka
- 20 g kukuruznog skroba
- 200 g šećera
- prstohvat soli
- 1 kašičica ekstrakta vanile (ili 2 kesice vanilin šećera)
- 500 g putera
Priprema: Orahe kratko propžite, pa izblendirajte. U činiji pomešajte skrob sa malo mleka i stavite sa strane. U šerpu sipajte preostalo mleko, šećer, vanilu i prstohvat soli. Kuvajte uz mešanje dok ne krene da ključa, a zatim sipajte mleko sa skrobom.
Kuvajte još par minuta, uz mešanje, pa dodajte orahe i promešajte. Ostavite na šporetu još 2 minuta, a zatim sklonite i pokrijte, pa ostavite da se skroz ohladi. Puter sobne temperature penasto umutite, a zatim postepeno dodajte ohlađeni fil i sjedinite mikserom.
(Espreso/Stvar ukusa)