vaŽno
OVO SU 10 NAUČNO POTVRĐENIH EFEKATA KOJI ĆE SE DESITI AKO JEDETE JAJA: Polovinu od njih niste ni znali
Jaja su odlična hrana za podizanje energije u bilo koje doba dana. Mogu biti ukusno umućena sa malo tosta i slanine, tvrdo kuvana, iseckana i napravljena kao preliv za kob salatu, ili stavljena u prženi pirinač za večeru
Da li jedete jaja svakog jutra za doručak? Ne možete da zamislite svoj početak dana bez bar dva komada onako dobro ispržena na oko, ili bez omleta punjenog sirom i domaćom šunkom? Ili neku "zdraviju" varijantu koja se sastoji iz kuvanog jaja i dobre zelene salate? Evo kako ova, mnogima omiljena namirnica, zapravo utiče na vaše zdravlje.
Jaja su odlična hrana za podizanje energije u bilo koje doba dana. Mogu biti ukusno umućena sa malo tosta i slanine, tvrdo kuvana, iseckana i napravljena kao preliv za kob salatu, ili stavljena u prženi pirinač za večeru.
Takođe možete uzeti tvrdo kuvano jaje u pokretu kada vam treba brza užina. Bez obzira na to kako uživate da ih jedete, teško je poreći činjenicu da je nutritivna vrednost ove namirnice predmet rasprave već duže vreme. Na primer, jaja su decenijama poznata kao namirnica koja podiže holesterol, zbog čega se mnogi ljudi pitaju da li su jaja uopšte dobra za vas. Iako je to bio predmet debate u prošlosti, nedavni istraživači i medicinski stručnjaci su zaključili da jaja ne samo da ne podižu holesterol, već su u stvari dobra za nas!
Jedenje jaja će vam dati podsticaj korisnih vitamina, hranljivih materija i minerala koji mogu doprineti različitim pozitivnim zdravstvenim ishodima.
U jednom jajetu ima oko šest grama proteina, a ovaj protein se smatra "složenim", što znači da nosi svih devet esencijalnih aminokiselina koje vaše telo ne može da proizvede samo.
Ostali složeni proteini uključuju govedinu, piletinu, ribu, svinjetinu, tempeh i tofu od soje, a namirnice poput integralnih žitarica, povrća, orašastih plodova i semenki smatraju se "prostim".
Ne znači da su prosti i nevažni, ali najbolje je uravnotežiti ishranu sa obe vrste. Jaja su takođe prost protein, što znači da ne nose mnogo zasićenih masti. Sa samo 1,6 grama zasićene masti po jajetu, dobijanje proteina iz jajeta može vam pomoći da zadržite zasićene masti na odstojanju u poređenju sa drugim izvorima proteina kao što su biftek, govedina, jagnjetina, svinjetina itd.
Jaja su izvor holesterola u ishrani, što je jedan od razloga zašto mnogi ljudi pretpostavljaju da će konzumiranje jaja povećati nivo holesterola u vašem telu. Međutim, otkriveno je da jaja rade upravo suprotno. Kao prvo, samo zato što je hrana bogata holesterolom ne znači da će povećati vaš nivo holesterola.
I ne samo to, već je zapravo hrana bogata trans mastima, zasićenim mastima i dodatkom šećera koji su povezani sa višim nivoima holesterola. Jedna studija objavljena u American Journal of Clinical Nutrition otkrila je da konzumiranje puno holesterola u ishrani i jedno jaje dnevno nisu povezani sa visokim holesterolom ili koronarnom bolešću.
Ako zamenite doručak bogat ugljenim hidratima za neka jaja, možete podržati sposobnost svog tela da sagoreva masti i gubi težinu. U jednoj osmonedeljnoj studiji objavljenoj u Međunarodnom žurnalu gojaznosti, ljudi su jeli doručak od dva jajeta ili peciva, a oba su imala istu količinu kalorija. Grupa sa jajima izgubila je 65% više telesne težine, 16% više telesne masti, doživela je 61% veće smanjenje BMI i videla 34% veće smanjenje obima struka u poređenju sa onima koji su konzumirali doručak sa pecivom.
Selen je mineral koji je potreban vašem telu, ali samo u malim količinama, a jaja su lak način da vam pomognu da unesete potrebnu količinu. Samo u jednom jajetu, dobićete oko 15 mikrograma selena, što je oko 27% vaše preporučene dnevne vrednosti.
(Espreso/Etathis)