recept
NAJUKUSNIJI FRANCUSKI RECEPT NA BAKIN NAČIN: Za DOMAĆIM PROFITEROLAMA su poludele SRPKINJE
Odlična kombinacija slatke pavlake i čokolade
Profiterole su francuski desert nastao od princes krofni….to i jesu male loptice kod kojih je testo od princes krofni, pa ako imate već svoj proveren recept možete da ga iskoristite, punjenje je od žumanaca i slatke pavlake i onda sve je umočenu u glazuru od mlečne čokolade.
Ukus je izvanredan, a posebno je iznenadjujuće za one koji ih nisu jeli kada ih preseku a one pune fila. Odlična kombinacija krema sa ukusom vanile, testa i čokolade.
Sastojci:
125 ml mleka
125 ml vode
100 ml ulja
300 g brašna
5 krupnih jaja
malo soli
200 ml slatke pavlake
150 g čokolade
kocka margarina ili maslaca
Priprema:
U šerpu sipati vodu, ulje, mleko kao i malo soli i kad provri sipati brašno.
Mešati minut dva. Ostaviti da se prohladi, pa dodati jaja i mutiti mikserom dok se sve ne izjednači. Pleh obložiti pek papirom. U špric ubaciti testo i u plehu oblikovati male loptice. Peći na 200°C oko 35-40 min.
Kad se malo prohlade nožićem sa donje strane izbušiti rupice.
Umutiti slatku pavlaku, ubaciti u špric, pa sa produžetkom napunite profiterole. Rastopite čokoladu sa margarinom, može i malo ulja, pa punjene kolačiće provucite kroz rastopljenu čokoladu i ređajte na rešetku. Kad se stegnu, mogu se poslužiti.
Majke i snajke:
(Espreso/Kod bake u gostima)