PRSTE DA POLIŽEŠ!
OVAKO SE PRAVI STARA SRPSKA PROJA: Naše BAKE su OVO STAVLJALE u nju da bude UKUSNA
Ovo je recept od koga ćete prste polzati!
Proju u Srbiji svi vole da jedu, u svim verzijama i kombinacijama!
Raskošna verzija najpopularnijeg jela u Srbiji - proje. Dobro se slaže sa kiselim mlekom (a probajte i sami da ga napravite, još je ukusnije) ili jogurtom, a kad zamirišu slaninica i luk, jednostavno nećete uspeti da se zadržite na jednom parčetu. Uživajte u ovoj fenomenalnoj proji sa slaninom i crnim lukom!
Sastojci:
- 500 g kukuruznog brašna
- 500 ml vode
- 250 g slanine
- 1 crni luk
- 1 kašičica soli
- 1 kašičica sode bikarbone
Priprema:
Iseckajte slaninu i luk na sitne kockice. Propržite slaninu na srednjoj temperaturi dok ne postane hrskava. Izvadite je iz tiganja i stavite na kuhinjski papir da se ocedi. U istom tiganju pržite iseckani crni luk dok ne postane staklast. Izvadite ga iz tiganja i ostavite da se ohladi. U posudu stavite kukuruzno brašno, dodajte so, sodu bikarbonu i dobro izmešajte. Dodajte vodu i mešajte dok ne dobijete ujednačeno testo. Dodajte prženu slaninu i crni luk i ponovo dobro izmešajte.
Prebacite testo u pleh za pečenje koji ste prethodno namazali uljem. Pecite u prethodno zagrejanoj rerni na 200°C oko 30-40 minuta, dok ne dobijete zlatno-braon koru. Izvadite iz rerne i ostavite da se ohladi. Isecite na kriške i poslužite.
(Espreso/Stvar ukusa)