Pica, Foto: Printscreen/Youtube/alex & ninja cooking

prijatno!

RECEPT ZA DOMAĆU PICU KAO IZ PICERIJE: Da bi BILA SOČNA morate da DODATE OVO pre nego što je STAVITE u RERNU

Pecite na najvišoj temperaturi dok ivice testa ne porumene

Objavljeno: 19.04.2023. 18:56h

Domaće testo za picu gotovo nikada ne bude onako tanko i hrskavo, a nadev sočan kao kod pice koju kupujemo u piceriji.

Recept za testo je jednostavan i lako će vam poći za rukom da ga napravite.

Sastojci:

500 g mekog brašna tip 400

500 g oštrog brašna tip 400

foto: Printscreen/Youtube/ Home Made Recipes

10 g svežeg kvasca

500 ml vode

50 ml ulja

kašika šećera

kašičica soli

Trik je u tome što pica-peći mogu da razviju mnogo višu temperaturu, koja igra veliku ulogu u hrskavosti testa. Ali, veoma sličan rezultat dobićete i ako spremite picu u kućnoj radinosti i pečete je u vreloj rerni.

Priprema:

Zagrejte vodu toliko da bude mlaka, pa odvojte polovinu i u nju dodajte šećer, izmrvljen kvasac i kašiku mekog brašna. Sve dobro razmutite tako da nema grudvica i ostavite da odstoji desetak minuta.

foto: Printscreen/Youtube/ Jelajelena Petrovic

U veliku vanglu sipajte brašno, dodajte aktiviran kvasac, ulje, so i drugu polovinu količine mlake vode. Mesite dok testo ne postane glatko.

Posudu sa testom prekrijte pamučnom krpom ili providnom folijom i ostavite da odstoji sat vremena. Potom ga premesite, razdelite ga u loptice i svaku pomoću oklagije razvucite na veličinu pleha u kom ćete peći pize.

Plehove u kojima ćete peći pice nemojte podmazivati uljem, jer će testo biti zapečeno - najbolje je da stavite papir za pečenje i da ga pospete brašnom, pa da onda stavite testo.

Da bi pica bila sočna, pre nego što je stavite u rernu koju ste zagrejali na maksimum, nanesite najpre nadev napravljen od pelata i maslinovog ulja, potom izrendan kačkavalj, a onda i ostale sastojke po želji. Pecite na najvišoj temperaturi dok ivice testa ne porumene.

Majke i snajke:

(Espreso/Telegraf)