Kafa, Foto: Printscreen/Youtube/ Secerko's Kitchen

recept

STARI NAČIN ZA KUVANJE KAFE: Ovako to rade STARE TURKINJE, Srbi će odlepiti za TIM UKUSOM

Prvo i osnovno, za dobru tursku kafu potrebna je kvalitetna mešavina

Objavljeno: 19.04.2023. 18:35h

Ima nešto posebno u turskoj kafi! Danas kada se u kafićima nalazi sve ređe i uglavnom je pijemo kod kuće, da ne bi potpuno pala u zaborav, podsećamo vas kako se pravilno kuva kraljica svih kafa!

Prvo i osnovno, za dobru tursku kafu potrebna je kvalitetna mešavina, i zato nemojte da štedite na njoj - pijete je iz zadovoljstva, a ne iz preke potrebe!

foto: Printscreen/Youtube/Priroda Zdravlje

Drugo, malo ko zna da za tursku kafu na početku voda ne treba da proključa! U džezvi se voda zagreva do tik pred vrenje, pa se sklanja sa ringle.

Deo vode odliva se u šoljicu, a u ostatak se dodaje kafa (po jednu bogatu kašičicu za svaku šoljicu ili više ako su šolje veće ili volite veoma jaku kafu).

Promešajte da nema grudvica,pa vratite na vatru i kad naraste do ivice džezve ponovo sklonite sa vatre i dodajte vodu koju ste na početku odlili. Opet vratite na vruću ringlu i ostavite da provri.

Majke i snajke:

(Espreso/Stil)