Makedonska musaka, Foto: Bakina kuhinja
BALKANSKI RECEPTI
EVO KAKO SUSEDI SA JUGA SPREMAJU OVO JELO: RECEPT za MAKEDONSKU MUSAKU jedinstven zbog OVOG SASTOJKA
Kako da osvežite trpezu i spremite tradicionalno jelo na drugačiji način
Objavljeno: 19.04.2023. 17:41h
Ivona Jelić
Za ručak svi volimo lepo da pojedemo, idealno bi bilo da se brzo sprema, ali nije svaki dan badnji dan, nekada moramo i da se poučimo. Sva sreća uz detaljan recept i pomno praćenje možete bez muke da pripremite preukusno jelo.
Ako volite klasičnu musaku, recept naših komšija ćete još više obožavati, možemo slobodno reći da je dosta ukusniji.
Sastojci:
- krompir - 1 kg
- mleveno meso - 500 g, mešano
- kačkavalj - 200 g
- jaja - 5 - 6 kom.
- jogurt - 1 šoljica (ili kiselo mleko)
- šargarepa - 1 kom.
- beli luk - 1 glavica
- luk - 3 glavice
- paprika - 1 kom
Priprema:
- Najpre iseckamo luk, beli luk, šargarepu, papriku na sitne komade i pržimo na tihoj vatri da se izmešaju ukusi.
- Onda stavljamo mleveno meso i sve to da se lepo isprži (ako je mleveno meso na velike komade, onda stavite malo vode da se izdrobi na sitne deliće).
- Sve to začinite poželji (ja stavljam vegetu, biber, peršun suvi, kurkumu, lovorov list i ruzmarin malo za miris).
- U prethodno zagrejanoj zemljanoj tavi ređamo krompir iseckan na tanke kolutove, pa stavljamo smesu što smo pre propržili, pa ređamo odozgo još jedan red krompira. Stavljamo malo vode otprilike 200 g i stavljamo da se pece na 200 stepeni.
- Peče se 40 minuta ili dok ne porumeni krompir odozgo.
- Onda vadimo i pravimo preliv sa jajima i jogurtom, začinimo ga i prosipamo u tavi da ima svuda preliva. Onda ređamo kačkavalj na kocke ili rendan po ukusu, kako želite, stavljamo odozgo malo suvog peršuna vraćamo musaku u peć jos 15-20 minuta.
- Vadimo i makedonska musaka je spremna za jelo.
Prijatno!
POGAČIJADA U LJUTOVOM! Kišni dan nije omeo ljude, OVO JE RECEPT PERFEKTNU ŠTRUDLU! Manifestacija u znaku tradicije i ljubavi:
(Espreso/Bonapeti)