Pastirska pita, Foto: Printscreen/Youtube/ IGY THE COOK

UKUS ZAVIČAJA

OVU PITU SU SPREMALE NAŠE BAKE, A DANAS SMO ZABORAVILI KAKO SE PRAVI: Podseća na MUSAKU, ali je MNOGO BOLJA

Ovu kombinaciju ćete svi obožavati

Objavljeno: 18.04.2023. 20:15h

Ova pita se može spremiti za ručak ili večeru, ne treba puno vremena, a u njoj možete naći sve što vam je potrebno u jednom obroku.

Pastirska pita je poreklom iz Engleske, ali se i u čitavoj Srbiji sprema jako dugo, a kada nešto srpska domaćica spremi to odmah postaje originalno srpsko jelo, jer samo ona zna šta je novo unela u recept.

foto: Printscreen/Youtube/ IGY THE COOK

Sastojci:

  • 500 g mlevene junetine
  • 1 kašika putera
  • 1 crni luk
  • 250 g smrznutog mešanog povrća
  • 3 velika krompira
  • 1 kašika ulja
  • 2 kašike brašna
  • 2 kašike paradajz-sosa
  • 1 čaša vode
  • 1 kašičica suvog začina
  • 1 kašika ljutog sosa
  • so, biber
  • 1 kašika aleve paprike
  • malo origana
  • malo peršuna
  • 1/2 čaše rendanog kačkavalja
foto: Printscreen/Youtube/ IGY THE COOK

Priprema:

Krompire oljuštite, iseckajte na četvrtine i stavite ih da se kuvaju u slanoj vodi dok ne omekšaju. Ugrejte ulje u dubokom tiganju, dodajte crni luk i pržite dok ne omekša, pa tada mešavinu smrznutog povrća. Na kraju dodajte meso i pržite uz stalno mešanje dok ne dobije lepu braon boju. Dodajte kašiku brašna i pržite jedan minut. Dodajte vodu u kojoj ste razmutili kašičicu suvog začina, zatim dodajte i paradajz-sos, krčkajte još 5 minuta.

Sklonite sa vatre i dodajte začine. Skuvani krompir izgnječite kao za pire, dodajte puter i dobro izmešajte. Dodajte so i biber po ukusu. Meso stavite u dublju vatrostalnu posudu, dodajte preko pire i prekrijte kačkavaljem ili kajmakom i pavlakom. Pecite oko 30 minuta na 190 stepeni dok se kačkavalj ne zarumeni.

NEOBIČNO JELO IZ JUŽNE FRANCUSKE KOJE ĆETE OBOŽAVATI! Poznato kao jedno od najzdravijih jela, a OVAKO izgleda priprema:

(Espreso/ Alo Trpeza)