UKUS ZAVIČAJA
OVU PITU SU SPREMALE NAŠE BAKE, A DANAS SMO ZABORAVILI KAKO SE PRAVI: Podseća na MUSAKU, ali je MNOGO BOLJA
Ovu kombinaciju ćete svi obožavati
Ova pita se može spremiti za ručak ili večeru, ne treba puno vremena, a u njoj možete naći sve što vam je potrebno u jednom obroku.
Pastirska pita je poreklom iz Engleske, ali se i u čitavoj Srbiji sprema jako dugo, a kada nešto srpska domaćica spremi to odmah postaje originalno srpsko jelo, jer samo ona zna šta je novo unela u recept.
Sastojci:
- 500 g mlevene junetine
- 1 kašika putera
- 1 crni luk
- 250 g smrznutog mešanog povrća
- 3 velika krompira
- 1 kašika ulja
- 2 kašike brašna
- 2 kašike paradajz-sosa
- 1 čaša vode
- 1 kašičica suvog začina
- 1 kašika ljutog sosa
- so, biber
- 1 kašika aleve paprike
- malo origana
- malo peršuna
- 1/2 čaše rendanog kačkavalja
Priprema:
Krompire oljuštite, iseckajte na četvrtine i stavite ih da se kuvaju u slanoj vodi dok ne omekšaju. Ugrejte ulje u dubokom tiganju, dodajte crni luk i pržite dok ne omekša, pa tada mešavinu smrznutog povrća. Na kraju dodajte meso i pržite uz stalno mešanje dok ne dobije lepu braon boju. Dodajte kašiku brašna i pržite jedan minut. Dodajte vodu u kojoj ste razmutili kašičicu suvog začina, zatim dodajte i paradajz-sos, krčkajte još 5 minuta.
Sklonite sa vatre i dodajte začine. Skuvani krompir izgnječite kao za pire, dodajte puter i dobro izmešajte. Dodajte so i biber po ukusu. Meso stavite u dublju vatrostalnu posudu, dodajte preko pire i prekrijte kačkavaljem ili kajmakom i pavlakom. Pecite oko 30 minuta na 190 stepeni dok se kačkavalj ne zarumeni.
NEOBIČNO JELO IZ JUŽNE FRANCUSKE KOJE ĆETE OBOŽAVATI! Poznato kao jedno od najzdravijih jela, a OVAKO izgleda priprema:
(Espreso/ Alo Trpeza)