savet
20 MINUTA PRE PRŽENJA KOBASICA OVO MORATE DA URADITE: Svi prave 1 GREŠKU sa ULJEM za KOJU niko NIJE ČUO
Malo ko zna kako se one pravilno prže i koje greške se prave prilikom spremanja.
Znamo da se kobasice kod nas jedu redovno, kako za doručak, tako kao prilog za ručak, a često i za večeru.
Ljudi naročito vole da je jedu sa roštilja.
Ali, malo ko zna kako se one pravilno prže i koje greške se prave prilikom spremanja.
Britanski stručnjak za hranu Džef Baker upozorio je na tri najčešće greške koje mnogi prave s pripremanjem kobasica.
1. Skidanje kožice
S kožicom ćete i sa kvalitetnijih kobasica s visokim udjelom mesa skinuti i ono najbolje od ukusa, pa ćete na kraju imati manje ukusne i suhe kobasice.
2. Prženje na puno ulja
Zbog previše ulja kožica će biti pretvrda, a kobasice isušene.
3. Pečenje kobasica umesto prženja
Iako je pečenje zdravija opcija, nećete dobiti ukusne kobasice kao kad je prepržite u tiganju.
Baker preporučuje:
1. Izvadite kobasice iz frižidera 20 minuta prije prženja što će pomoći da se ravnomerno ispeku i spreči da im se kožica raspadne na toploti.
2. Važna je prava temperatura
Koristite tiganj za pečenje i stavite na laganu do srednje temperature.
3. Dodajte kašičicu domaće svinjske masti
Zatim kobasice okrenite da se cele premažu, a onda uklonite višak masnoće.
4. Stavite kobasice u tiganj pazeći da se međusobno ne dodiruju i držite ih stalno na jednakoj temperaturi i redovno okrećite da dobijete zlatnu boju.
5. Pecite 10 do 12 minuta
6. Pre posluživanja pustite da odstoje minut, dva da se meso opusti i da kobasice budu sočne, preporučio je Baker za DailyStar.
Majke i snajke:
(Espreso/Daily Star)