idealan doručak
UZ POMOĆ OVOG MALOG TRIKA ĆE VAM PALENTA BITI NIKAD KREMASTIJA: Recept sa kojim sigurno nećete pogrešiti
Palenta je praktična i sjajno se slaže sa mnogim namirnicama
Palenta je jeftin i priprema se vrlo lako! Može se konzumirati na razne načine i u kombinaciji s različitim namirnicama, a njene blagodeti su znale još naše bake.
Danas ipak nije tako čest izbor za doručak, ali kad shvatite koliko je zdrava, uvrstićete je u svoju redovnu ishranu.
Naime, palenta, odnosno kačamak sadrži mnogo vlakana, a puna je i minerala i vitamina. Tu je vitamin B, folna kiselina, vitamin C, fosfor, kalijum, beta karoten... A pored svega toga sadrži i malo kalorija.
U zavisnosti od količini vode u kojoj se kuva, može da bude ređa ili gušća. Razmera vode i brašna u šaoljama je okvirno 4:1 za čvršću palentu, a 6:1 za mekšu.
Manja količina vode u kojoj se kuva znači i gušću, tvrđu palentu. Samim time, veća količina vode osigurava ređu, više kašastu masu.
Temperatura kuvanja, kao i vreme, takođe su faktori koji na kraju definišu ukus i izgled ovoga obroka.
A zanimljivo je to da možete da je pravite i sa mlekom. Na pakovanju proverite koliko je tečnosti potrebno, a odnos neka bude takav da dve trećine čini mleko, a ostalo voda. Upravo zbog mleka će da bude kremastija.
Kada se mleko i voda zagreju skoro do vrenja - postepeno dodajte palentu. Važno je, kod instant palenti da mešate bez prestanka. Nakon par minuta palenta je gotova.
(Espreso / Blic Žena)