Palenta, Foto: Profimedia

idealan doručak

UZ POMOĆ OVOG MALOG TRIKA ĆE VAM PALENTA BITI NIKAD KREMASTIJA: Recept sa kojim sigurno nećete pogrešiti

Palenta je praktična i sjajno se slaže sa mnogim namirnicama

Objavljeno: 17.04.2023. 20:34h

Palenta je jeftin i priprema se vrlo lako! Može se konzumirati na razne načine i u kombinaciji s različitim namirnicama, a njene blagodeti su znale još naše bake.

Danas ipak nije tako čest izbor za doručak, ali kad shvatite koliko je zdrava, uvrstićete je u svoju redovnu ishranu.

Naime, palenta, odnosno kačamak sadrži mnogo vlakana, a puna je i minerala i vitamina. Tu je vitamin B, folna kiselina, vitamin C, fosfor, kalijum, beta karoten... A pored svega toga sadrži i malo kalorija.

Palentafoto: Profimedia

U zavisnosti od količini vode u kojoj se kuva, može da bude ređa ili gušća. Razmera vo­de i brašna u šaoljama je ok­vir­no 4:1 za čvr­š­ću pa­len­tu, a 6:1 za me­kšu.

Manja količina vode u kojoj se kuva znači i gušću, tvrđu palentu. Samim time, veća količina vode osigurava ređu, više kašastu masu.

Temperatura kuvanja, kao i vreme, takođe su faktori koji na kraju definišu ukus i izgled ovoga obroka.

Kuvanjefoto: Profimedia

A zanimljivo je to da možete da je pravite i sa mlekom. Na pakovanju proverite koliko je tečnosti potrebno, a odnos neka bude takav da dve trećine čini mleko, a ostalo voda. Upravo zbog mleka će da bude kremastija.

Kada se mleko i voda zagreju skoro do vrenja - postepeno dodajte palentu. Važno je, kod instant palenti da mešate bez prestanka. Nakon par minuta palenta je gotova.

(Espreso / Blic Žena)