UKUSNO
RECEPT MIRE IZ ŠUMADIJE ZA PASULJ: Lagan je skroz, a ukus će RASPAMETITI sve ukućane (RECEPT)
"Recept sam dobila od domaćice starog kova, neumorne Mire iz Šumadije, koja ovakav pasulj pravi svakodnevno kada je post u pitanju"
Recept za šumadijski posni pasulj je podelila jedna korisnica na sajtu Coolinarka, a mi vam ga donosimo u celosti koji će vam prijati u ovoj varijanti nakon praznika, jer je lagan.
Sastojci
za 4 osobe
500 gr belog pasulja
3-4 glavice crnog luka (kapule)
1 čen belog luka
3-4 veće šargarepe
lovorov list
po ukusu so, vegeta, biber
malo aleve paprike
ulje za dinstanje
Priprema
1.
Pasulj potopiti u mlakoj vodi i ostaviti preko noći.
2.
Ujutru prokuvati pasulj i baciti prvu vodu.
3.
Naliti hladnu vodu za dva prsta preko pasulja i kuvati na umerenoj vatri oko pola sata (ovo zavisi od kvaliteta pasulja). Procediti napola skuvan pasulj i ostaviti sa strane.
4.
Zgnječiti beli luk.
5.
Izrendati šargarepu.
6.
U posebnoj šerpi, izdinstati 3-4 glavice sitno seckanog crnog luka (kapule).
7.
Dodati zgnječen beli luk, rendanu šargarepu i na kraju začine.
8.
Skloniti sa vatre kada se sve lepo izdinsta i dobije finu boju.
9.
U vatrostalnu činiju ređati, red pasulja, red luka i tako sve dok ima "materijala".
10.
Gornji sloj mora biti pasulj.
11.
Sa strane vatrostalne činije staviti 5-6 listova lovora. Sipati hladnu vodu preko pasulja (za prst preko) i staviti u rernu zagrejanu na 200 stepeni.
12.
Zavisi dosta od rerne, ali potrebno je oko sat vremena da pasulj bude gotov.
13.
Prijatno!
(Espreso/Coolinarka)