Pasulj, Foto: YouTube printscreen/Jelajelena Petrovic

UKUSNO

RECEPT MIRE IZ ŠUMADIJE ZA PASULJ: Lagan je skroz, a ukus će RASPAMETITI sve ukućane (RECEPT)

"Recept sam dobila od domaćice starog kova, neumorne Mire iz Šumadije, koja ovakav pasulj pravi svakodnevno kada je post u pitanju"

Objavljeno: 17.04.2023. 13:15h

Recept za šumadijski posni pasulj je podelila jedna korisnica na sajtu Coolinarka, a mi vam ga donosimo u celosti koji će vam prijati u ovoj varijanti nakon praznika, jer je lagan.

Sastojci

za 4 osobe

500 gr belog pasulja

3-4 glavice crnog luka (kapule)

1 čen belog luka

3-4 veće šargarepe

lovorov list

po ukusu so, vegeta, biber

malo aleve paprike

ulje za dinstanje

Priprema

1.

Pasulj potopiti u mlakoj vodi i ostaviti preko noći.

2.

Ujutru prokuvati pasulj i baciti prvu vodu.

3.

Naliti hladnu vodu za dva prsta preko pasulja i kuvati na umerenoj vatri oko pola sata (ovo zavisi od kvaliteta pasulja). Procediti napola skuvan pasulj i ostaviti sa strane.

4.

Zgnječiti beli luk.

5.

Izrendati šargarepu.

6.

U posebnoj šerpi, izdinstati 3-4 glavice sitno seckanog crnog luka (kapule).

7.

Dodati zgnječen beli luk, rendanu šargarepu i na kraju začine.

8.

Skloniti sa vatre kada se sve lepo izdinsta i dobije finu boju.

9.

U vatrostalnu činiju ređati, red pasulja, red luka i tako sve dok ima "materijala".

10.

Gornji sloj mora biti pasulj.

11.

Sa strane vatrostalne činije staviti 5-6 listova lovora. Sipati hladnu vodu preko pasulja (za prst preko) i staviti u rernu zagrejanu na 200 stepeni.

12.

Zavisi dosta od rerne, ali potrebno je oko sat vremena da pasulj bude gotov.

13.

Prijatno!

(Espreso/Coolinarka)