morate znati
OVO JAJE JE STARO 100 GODINA: Evo u kojoj zemlji ga jedu kao SPECIJALITET i kakvog je UKUSA (VIDEO)
Da li biste probali staro jaje?
Nekim izaziva gađenje, drugima je delikates. Evo kako izgleda jaje koje je staro sto godina.
"Vekovna jaja" izgledaju upravo kao da su odstajala stotinama godina, a mada će većini biti muka već od pogleda na to tamno,želatinasto belance - u Kini se smatraju pravim specijalitetom.
Vekovna jaja zovu se i „pidan“, te „stogodišnja“, „hiljadugodišnja“, „kožna jaja“, „crna jaja“… Uobičajena su kokošija ili pačija, ponekad i od prepelice. Ljuska im podseća na koru drveta, belance je tamno i želatinasto, žumance zeleno i sirasto. Imaju oštar miris, a po opisu, zbog korišćenja amonijaka, ukus vuče na urin. Kinezi ih jedu kao posebnu poslasticu.
Naravno, ona nisu stara vekovima, ali se pre konzumacije čuvaju i po nekoliko meseci u specijalnom rastvoru, koji obično sadrži glinu, so, a ponekad i kalcijum-oksid (kreč) i ljuske pirinča.
Legenda ih vezuje za vreme Dinastije Ming u Kini, a danas su pravi izazov za turiste sklone eksperimentisanju s lokalnim specijalitetima. Da li biste se vi usudili da ih probate?
(Espreso/Nova.rs)